Hellas og Tyrkia med erklæring om godt naboskap
Hellas og Tyrkia undertegnet torsdag en felles erklæring om at begge land skal arbeide for godt naboskap
Krig og konflikter: Besøket til den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan blir omtalt som et avgjørende vendepunkt i forholdet mellom landene.
– Geografi og historie har bestemt at vi lever i det samme nabolag og av og til opplever konfrontasjon. Men jeg føler et historisk ansvar for å bruke denne muligheten til å få landene til å stå skulder ved skulder, akkurat som våre to land deler grense, sa den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis etter samtalen med Erdogan.
Det er tredje gang de to lederne har møttes etter Nato-toppmøtet i juli. Der ble de enige om å gjenoppta kontakten.
Den tyrkiske presidenten varslet en ny æra i forholdet til Hellas da han torsdag besøkte landet for første gang på seks år.
– Jeg tror at det tyrkisk-greske strategiske samarbeidsmøtet vil føre til en ny æra i forholdet, sa Erdogan da han møtte Hellas’ president Katerina Sakellaropoulou i Aten.
– Vi må være optimistiske, og denne optimismen kommer til å være fruktbar i framtiden, sa han videre.
Forholdet ble merkbart bedre etter at Hellas kom Tyrkia raskt til hjelp under jordskjelvkatastrofen i februar. Både Erdogan og Mitsotakis ble gjenvalgt tidligere i år og begge kan drive politisk arbeid uten press fra velgerne om å bli avsatt.
De går med andre ord til arbeidet med å utvikle naboskapet med senkede skuldre.
De to landene er også blitt enige om å utvikle forholdet på områder som økonomi, helse, utdanning, landbruk, turisme og migrasjon, heter det på gresk side.
De to Nato-allierte landene har i flere tiår vært i tottene på hverandre over grensedragning på kontinentalsokkelen i havet, energiressurser på havbunnen, overflygingsrettigheter i Egeerhavet og den politisk betente og delte øya Kypros.
(©NTB)