Havvind for under 1 krone om åtte år
Om åtte år kan flytende havvind komme ned i under 1 kr/kWh. Prisen for vannkraft er 11,57 øre/kWh ifølge Olje- og energidepartementet (OED).
Havvind: Om åtte år koster flytende havvind under 1 kr/kWh, men i dag er kostnaden mye høyere og produksjonsprisen er anslått til 2,35 kr/kWh.
Det er konsulentselskapet DNV som har kommet frem til at havvind vil koste under 1 kr/kWh i 2031. Det viser en ny rapport.
I konsulentselskapet DNVs nyeste analyse av utviklingen innen fornybar energi i Norge frem til 2050, har DNV gjentatt budskapet om at flytende havvind kommer til å bli vesentlig billigere så snart det blir mulig å hente ut effektivitetsgevinster.
Mye oppstyr
Etter oppstyr rundt de upubliserte tallene som viste at utbyggingen av flytende havvindparken på Utsira kunne koste 250 milliarder kroner, har DNV nå publisert hele rapporten hvor kostnadene er justert opp for de første prosjektene.
Rapporten estimerer nå kostnader for flytende havvind til omtrent samme nivå som de britiske myndighetene er villige til å subsidiere: 2,35 kroner pluss moms, omtrent tre kroner.
I tillegg spår DNV at kostnadene vil synke betydelig de kommende årene, og estimerer at prisen per kilowattime vil bli 2,35 kroner i 2023, 1,08 kroner i 2030, 0,70 kroner i 2035, og 0,49 kroner i 2050.
Denne kostnadsreduksjonen skyldes blant annet midlertidige høye kostnader som vil forsvinne, læringseffekter og forbedringer i leverandørkjedene.
Det er imidlertid klart at vannkraft alltid vil være vesentlig mer lønnsomt for samfunnet og være avgjørende for et bærekraftig prisnivå på strøm i mange år.
Havvind lite lønnsomt
Salgsprisene på norsk havvind fra Sør-Norge kan bli svært lave, mener NTNU-forskere. Og utenlandskabler kan gjøre prisene enda lavere.
– Nordeuropeisk havvind produserer i stor grad samtidig som havvind i Sør-Norge. Det vil føre salgsprisene på den norske havvindsatsingen ned mot null, sier NTNU-forsker Jonas Kristiansen Nøland til Dagens Næringsliv.
Sammen med kollega Martin Hjelmeland har han sett på 15 utredede områder for den norske havvindsatsingen, hvorvidt kraftproduksjonen sammenfaller med andre deler av Nordsjøen og hvordan det påvirker verdien på norsk havvind, melder avisa.