Haugesund og Karmøy med høyere uføreandel enn landssnittet – NAV advarer
Både Haugesund og Karmøy har en høyere andel uføretrygdede enn landet totalt.
Arbeidsmarked: – Det er fortsatt altfor mange som faller ut av arbeidslivet, sier NAV-direktør Merethe P. Haftorsen.
Tall fra NAV viser at 10,9 prosent av innbyggerne i alderen 18–67 år i Haugesund mottok uføretrygd ved utgangen av første kvartal 2025. I Karmøy var andelen 12,2 prosent. Dette er begge over landsgjennomsnittet på 10,5 prosent og vesentlig høyere enn Rogalands fylkesnivå, som ligger på 9,0 prosent.
– At to av de største kommunene i Rogaland ligger over landsgjennomsnittet, er bekymringsfullt. Tallene er for høye, og vi må se på tiltak lokalt for å snu utviklingen, sier Merethe P. Haftorsen, direktør i NAV Rogaland.
Mange eldre uføre – men også unge rammes
I Rogaland er det totalt 28 716 personer som mottar uføretrygd, og over 60 prosent av disse er kvinner. I den eldste aldersgruppen – mellom 60 og 67 år – er mer enn hver femte person ufør.
Men også blant de unge er det utfordringer. I fylket mottar 1 884 personer under 30 år uføretrygd. Det tilsvarer 2,5 prosent av aldersgruppen – og tendensen bekymrer NAV.
– Vi er bekymret for at flere vil gå over til uføretrygd fremover, spesielt ettersom mange nå nærmer seg grensen for hvor lenge de kan motta arbeidsavklaringspenger. Sykefraværet er høyt, og da øker risikoen for varig utenforskap, sier Haftorsen.
Størst andel i Karmøy på Haugalandet
Karmøy er blant kommunene i Rogaland med høyest andel uføre, kun slått av Lund, Sokndal og Eigersund. Haugesund følger også tett etter.
Til sammenligning ligger storbyene Stavanger og Sandnes langt lavere, med henholdsvis 7,4 og 8,4 prosent uføretrygdede.
– Uføreandelene påvirkes av mange faktorer, som befolkningens alderssammensetning, utdanningsnivå, helsetilstand, og hvilke næringer som dominerer lokalt. Vi vet at overgangen fra fysisk krevende yrker til uføretrygd kan være større i enkelte lokalsamfunn, sier Haftorsen.
NAV etterlyser innsats fra arbeidsgivere
NAV Rogaland mener det er viktig å finne løsninger som gjør det mulig for flere å stå i arbeid – også med helseplager.
– Det må bli lettere å kombinere arbeid og helseutfordringer. Sammen med arbeidsgivere og lokalsamfunn må vi jobbe for at færre faller helt ut, sier Haftorsen.
Antallet uføretrygdede i Rogaland har økt med 587 personer det siste året. Det er ventet at tallet vil stige ytterligere i 2025, dersom det ikke settes inn forebyggende tiltak.