Menu
Innbyggere i Goma, fotografert 31. januar. Foto Moses Sawasawa / AP / NTB

Harde kamper i Kongo tross løfte om våpenhvile

Enda en by er inntatt av Rwanda-støttede opprørere i den brutale krigen i Øst-Kongo, dagen etter at opprørsgruppa M23 lovet våpenhvile.

Av NTB | 05.02.2025 15:21:40

Krig og konflikter: Tidlig onsdag morgen var det harde kamper mellom M23 og kongolesiske styrker, opplyser sikkerhetskilder og hjelpearbeidere. De sier også at opprørerne har inntatt gruvebyen Nyabibwe, som ligger cirka 10 mil fra Bukavu, provinshovedstaden i Sør-Kivu.

Området ligger sør for millionbyen Goma, som M23 tok kontroll over for en drøy uke siden.

Krigen raser like ved grensen til Rwanda, og opprørerne støttes ifølge eksperter helt åpenbart av Rwanda.

En talsmann for Kongos regjering gjorde det onsdag klart at de ikke fester lit til opprørerne og kalte den ensidige våpenhvilen for lureri.

– Dette er beviset på at den ensidige våpenhvilen som vanlig var et triks, sa han.

– Tusenvis av mennesker er rammet av en ekstremt alvorlig situasjon. For å få beskyttelse har de søkt tilflukt i allerede overfylte leirer for internt fordrevne i og rundt byen Goma. Men usikkerheten som nå råder, fører til at mange blir tvunget til å reise derfra også, sier Eric Batonon, landdirektør for Flyktninghjelpen i Kongo, i en pressemelding.

– I Øst-Kongo har flere generasjoner aldri opplevd annet enn konflikt. Den siste opptrappingen av volden har vært ødeleggende for sivilbefolkningen. Mange som har blitt fordrevet den siste måneden, har allerede flyktet fra vold flere ganger, understreker han.

– Det er nå avgjørende å sikre at nødhjelp kommer fram til dem som trenger det, ifølge Batonon.

Han understreker at organisasjonen trenger både nok finansiering og uhindret tilgang til befolkningsgrupper som er blitt rammet av de siste kampene.

– I Øst-Kongo har mennesker i årevis lidd under ekstrem vold, med lite internasjonal oppmerksomhet. Befolkningen må få livsnødvendig hjelp på kort sikt, og en varig fred for å kunne gjenoppbygge livene sine, sier Batonon.

Ifølge Flyktninghjelpen er hundretusener på flukt fra brutal vold.

Batonon sier at mange ikke har noe trygt sted å dra, og at de står uten tilgang til helsetjenester, mat og trygt drikkevann fordi viktig infrastruktur er plyndret eller skadet.

(©NTB)

Flere nyheter: