Menu
Arbeidsgruppen for terminlister og konkurransestruktur, som ledes av Brede Hangeland, presenterer sin innstilling til styret i Norges Fotballforbund og styret i Norsk Toppfotball. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hangeland-utvalget vil ha ny vinterturnering – vinneren kan få billett til Europa

Et utvalg ledet av Brede Hangeland foreslår at det skal ses på muligheten for å gjennomføre en ny turnering i norsk toppfotball på vinterstid.

Av NTB | 29.09.2023 11:52:30

Sport: Tanken er at norske klubber også skal få spille konkurransekamper i seriepausen. Hangeland-utvalget foreslår at en prosjektgruppe skal utarbeide et forslag til en slik løsning.

Målet er at treningskampene vinterstid skal erstattes med kamper som teller.

– Det er noen ting som må på plass før en slik turnering kan stables på beina. Blant annet må NM avklares, sier Hangeland, som har foreslått at cupen i framtiden starter om høsten og avsluttes i mai året etter.

Vinterturneringen ser han mange fordeler med.

– Utgangspunktet er enkelt. Februar-mars er måneder der toppfotballen i Norge gjør for lite. Det er for lav kvalitet på kampene. Mange av de vi konkurrerer med, driver med toppnivåkamper i denne perioden, påpeker utvalgslederen.

Hangeland-utvalget har sett på terminlister og konkurransestruktur i norsk fotball for årene 2024 og 2025. Det gjelder Eliteserien og 1. divisjon for menn. Konklusjonen er at det ikke skal gjøres endringer i antall lag i seriespillet på noen av nivåene.

Mandatet har vært å se på hvordan toppklubbene kan frå økt antall konkurransekamper som vil styrke den sportslige kvaliteten og øke inntektene til norsk fotball.

– Målet er at vi skal komme oss til rankingnivå 14 i Europa. NFF og klubbene selv har vedtatt det sammen. Grunnen er at da får vi et ekstra lag med i europacupene og en enklere vei inn i gruppespillet. Akkurat nå er vi på rankingnivå 15, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Utvalget har konkludert med at det er en stor utfordring for norsk fotball at man har et svært fortettet kampprogram i de månedene det er turneringsspill. Norges klima gjør at sesongen ikke kan være like lang som i andre land, og da blir problemet å finne mer luft for lagene i løpet av sesongen.

Det foreslås derfor at seriespillet skal starte i mars hvert år, og at det norske seriespillet skal pågå også under EM- og VM-sluttspill.

Ved siden av Hangeland har utvalget bestått av representanter fra Norges Fotballforbund (NFF), Norsk Toppfotball (NTF) og klubbene i de to nevnte divisjonene.

Forslagene oversendes styrene i NFF og NTF for videre behandling. De skal ifølge fotballpresident Lise Klaveness behandles senest 16. oktober.

– Jeg tror alle forstår at dersom klubber i Europa spiller toppkamper i 11 måneder av året, og vi gjør det bare i åtte, sakker vi akterut. Enhver forbedring fra dagens situasjon vil hjelpe oss, fortsetter han.

– Dersom vi får en femte europacupplass, kan det bli veldig kult om den deles ut gjennom vinterturneringen, sier Hangeland.

(©NTB)