Menu
EUs sentralbanksjef Christine Lagarde sa denne uka at det ikke er noen plan om å senke styringsrenta med det første. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Prisveksten i eurosonen på sitt laveste nivå på nesten to år

Den årlige prisveksten for eurosonen falt til 4,3 prosent i september, viser tall fra EUs statistikkbyrå. Fallet er større enn ventet.

Av NTB | 29.09.2023 11:52:47

Inflasjonen gikk ned fra 5,2 prosent forrige måned. 4,3 prosent er det laveste nivået siden oktober 2021, ifølge Eurostat. Tallene angir utvikling siste tolv måneder.

Analytikere hadde i snitt ventet et tall på 4,5 prosent i september for de 20 landene i eurosonen, ifølge en sammenstilling fra selskapet FactSet.

For Tyskland, Europas største økonomi, har prisveksten falt fra 6,4 prosent til 4,3 prosent.

Videre viser tallene at energi- og drivstoffprisene faller for andre måned på rad. Matvareprisene øker fortsatt, men veksten avtok noe i september, viser Eurostat-tallene.

Nederland er det eneste landet hvor forbrukerprisene har hatt en marginal nedgang.

EUs sentralbanksjef Christine Lagarde sa denne uka at det ikke er noen plan om å senke styringsrenta med det første. Først om to år kan prisveksten i eurolandene være nede på det ønskede nivået på 2 prosent.

Kjerneinflasjonen i eurosonen, der drivstoff- og energipriser og matvarer ikke er regnet inn, gikk ned fra 5,3 til 4,5 prosent i september, viser fredagens tall. Dette er et viktig måltall for sentralbankens rentebeslutninger.

Tallene fredag gir investorer håp om at styringsrenta ikke blir ytterligere økt.

Prisveksten var på sitt høyeste med 10,6 prosent i oktober i fjor. Den svekkede økonomien i eurosonen gir høyere priser for både forbrukere og næringsliv som følge av økte lånekostnader.

Flere nyheter: