Menu
Fotballpresident Lise Klaveness mottok Hangeland-utvalgets innstilling fra Brede Hangeland fredag. Styreleder Cato Haug i Norsk Toppfotball var også til stede. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hangeland-utvalget vil ha cupfinale om våren: – En revitalisering av cupen

Den norske tradisjonen med cupfinale om høsten står for fall. Det såkalte Hangeland-utvalget foreslår at finalen skal spilles om våren hvert år.

Av NTB | 29.09.2023 11:42:27

Sport: NFF-styret med fotballpresident Lise Klaveness i spissen skal innen 16. oktober behandle innstillingen, og da kan det bli vedtatt at cupen skal starte om høsten og avsluttes om våren.

Neste år foreslås det gjennomført en hel cupturnering i løpet av første halvår. Da må det avvikles et omspill mellom årets cupmester og 2024-vinneren om hvem som skal få den medfølgende europacupplassen.

Tidligere landslagskaptein Brede Hangeland har ledet en arbeidsgruppe som i februar fikk i oppdrag å vurdere hvordan toppklubbene kan få økt antall konkurransekamper som styrker den sportslige kvaliteten og øker inntektene til norsk fotball.

Arbeidet er nå fullført, og innstillingen til styrene i fotballforbundet og Norsk Toppfotball ble presentert på en pressekonferanse fredag.

Utvalget falt ned på å fortsette med 16 lag både i eliteserie og 1. divisjon, og beholde ordningen med dobbel serie. Man vurderte både færre lag, sluttspillmodeller og trippel serie, men la det fra seg. I stedet foreslås det å endre NM.

– Det blir en revitalisering av cupen, sa utvalgsleder Hangeland om forslaget.

Topplagene skal fra høsten 2025 fortsatt gå inn i turneringen i 1. runde, men utvalget foreslår at det blir regionalt kvalifiseringsspill om våren slik at enda flere lag får sjanse til å bli askeladd.

Cupturneringen i 2024 foreslås avvikles med sju runder inkludert finalen i mai. Da skal europacupdeltakerne som et engangstilfelle få walkover til 3. runde.

Man vil også gå bort fra ordningen med at lavest rangerte lag spiller hjemme og allerede fra 3. runde ha trekning både av motstander og hjemmelag.

I det nye cupoppsettet legges det opp til at det skal spilles to cuprunder på høsten og resten av rundene på våren.

På grunn av koronapandemien gjorde man et unntak for å få gjennomført turneringene, og de to foregående utgavene av cupen hadde sluttrunder og finale om våren. Da ble de tre første rundene gjennomført året før.

I fjor ba alle de 32 toppklubbene om å få beholde den tradisjonelle cupløsningen. Også supporterorganisasjonen NSA ønsker det, men Hangeland-utvalget vil det altså annerledes.

Cato Haug, leder i Norsk Toppfotball, sa på fredagens pressekonferanse at han er glad for at utvalget landet på å beholde seriestrukturen i de to øverste divisjonene.

– Da har vi lagt den debatten død, forhåpentligvis for en lang periode, sa han.

– Alt er vurdert, også det. Det er ett stort problem med det, og det er klimaet. Det ble tidlig vurdert som ikke mulig, sa Hangeland.

En eventuell endring av seriestruktur ville vært en tingsak, men endringen av cupen er det opp til forbundsstyret å bestemme. Det kan skje relativt fort.

– Vi vil be om kommentarer fra berørte parter, som Norsk Toppfotball, representanter for klubber i lavere divisjoner, kretsledere og Norsk Supporterallianse, men vi tar sikte på å behandle innstillingen senest 16. oktober, sa fotballpresident Lise Klaveness.

Ved siden av Hangeland har utvalget bestått av representanter fra Norges Fotballforbund (NFF), Norsk Toppfotball (NTF) og klubbene i de to nevnte divisjonene.

Om styret vedtar forslaget, vil fotball-NM følge samme sesongsyklus som de fleste europeiske land allerede benytter.

I norsk fotball har sesongen vært gjennomført i ett kalenderår. Tidligere pleide cupfinalen å spilles i slutten av oktober, men med utvidet sesong har den i senere tid ofte vært spilt i desember. Slik blir det også i år.

Hangeland sa at utvalget vurderte å snu sesongen fullstendig, også for seriespillet.

(©NTB)