Hamas har godtatt et forslag om våpenhvile
Hamas-leder Khalil al-Hayya sier gruppa har gått med på et forslag om våpenhvile. Israel skal ha kommet med et motforslag.
Politikk: Forslaget ble lagt fram for to dager siden av meklere fra Egypt og Qatar, sier Hayya, lørdag.
Han understreker samtidig at Hamas ikke vil la seg avvæpne «så lenge israelsk okkupasjon eksisterer».
I forslaget heter det blant annet at fem gisler skal settes fri. I gjengjeld skal våpenhvilen på Gazastripen mellom Hamas og Israel gjenopptas, deriblant forsyninger av nødhjelp, melder CNN. Forhandlinger om en ny fase av våpenhvilen skal også innledes, ifølge forslaget.
Forslaget er ganske likt det som ble lagt fram av USAs spesialutsending Steve Witkoff for flere uker siden, men det er uklart om det også inkluderer overlevering av levningene av døde gisler.
Israel har kommet med et motforslag i samarbeid med meklere fra USA, ifølge en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor. Det er foreløpig ikke kjent hva motforslaget går ut på.
– De er ikke nå bare svekket militært, men har de siste dagene sett store demonstrasjoner og egentlig uvanlig mye motstand mot Hamas fra Palestinerne i Nord-Gaza. Sivilbefolkningen har fått nok av denne krigen for lengst, men etter at Israel har gjenopptatt bombingen og bakkeinvasjon, så har nok sivilbefolkningen virkelig nådd et helt metningspunkt, sier hun til avisen.
En våpenhvile mellom Hamas og Israel trådte i kraft 19. januar etter mekling fra USA, Egypt og Qatar. Den gjaldt i første omgang fram til 1. mars og satte en stopper for 15 måneder med massive angrep.
Israel blokkerte også alle forsyninger av nødhjelp inn til Gaza og har advart om at israelske styrker blir værende inne i enklaven helt til de 24 gislene som fortsatt antas å være i live, blir satt fri.
Siden oktober 2023 er 50.277 palestinere drept i israelske angrep, flertallet av dem barn og kvinner, ifølge det palestinske helsedepartementets oversikt. Tusenvis er også savnet og antas å ligge i ruinene av bombede bygninger.
Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved UiO, sier til Nettavisen at dette sier mye om Hamas’ stilling.
Men forhandlinger om en ny fase av våpenhvilen strandet etter at israelske styrker 18. mars gjenopptok luftangrepene mot Gaza. To dager etterpå ble en bakkeoffensiv innledet.