Menu
Halleland kjemper for lavere strømpriser. Foto: Terje Pedersen / NTB

Halleland fikk gjennomslag for strømhjelp

Stortingsrepresentant Terje Halleland (FrP) fikk gjennomslag for å bruke flaskehalsinntektene til å redusere strømprisen på våre trakter. Men da ble han beskylt for å sende regningen til Nord-Norge.

Av Egil M Solberg | 01.12.2023 20:05:47

Strømkrise: Halleland, som er fra Ølensvåg, har lenge kjempet for å rydde opp i regjeringens sommel i strømkrisen. På Radio Haugaland fortalte han tidligere i år om prosjektet med å få de såkalte flaskehalsinntektene tilbake til Sør-Vestlandet (NO2) for å utjevne strømprisene.

Det forslaget ble det gjennomslag for, men ikke uten protester. Nord-Norges største strømnettselskap, Arva, var raskt ute og anklaget regjeringen for å sende regningen til Nord-Norge.

Olje- og energiministeren bekrefter imidlertid at regjeringen vil forlenge den midlertidig milliardrabatten på strømregningen i området Sør-Vest. Den midlertidige rabatten ble introdusert for å beskytte strømregningene i sør mot økte nettkostnader.

Aasland understreker at regjeringen vil opprettholde ordningen, som finansieres gjennom omfordeling av flaskehalsinntekter fra krafthandel mellom strømprisområder.

– Vi kan slå ring om ordningen og la flaskehalsinntektene gå til dem som har betalt inn pengene. De har veldig lav strømpris i nord og nordnorske fritak på strømmoms og elavgift er også en fordel, sier Halleland til Aftenbladet.

– I tillegg vil de ha mer av inntektene søringene har betalt inn? Det er helt uakseptabelt. Situasjonen sørpå er helt ødeleggende for næringslivet. Å få en sånn tilbakemelding fra nord, ja… Jeg kommer til å huske utspillet til neste gang Nord-Norge ber om noe, sier Halleland til avisa.

Flere nyheter: