Guterres om global varmerekord: – Et kaldt, hardt faktum
2024 var det varmeste registrerte året noensinne, konkluderer Copernicus og WMO. FN-sjef António Guterres sier global oppvarming er et kaldt, hardt faktum.
Natur og miljø: All informasjon som er hentet inn om temperaturene i 2024 internasjonalt, bekrefter at 2024 var det varmeste siden registreringene startet i 1850, står det i en rapport fra EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus fredag.
Gjennomsnittstemperaturen oversteg også 1,5-gradersmålet – målsettingen i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen til maks 1,5 grader over førindustrielt nivå, står det i rapporten.
Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) la senere fredag fram en rapport som viste det samme, basert på materiale fra seks internasjonale datasett, blant dem fra Copernicus.
– Brennhete temperaturer i 2024 krever brennende klimaengasjement i 2025. Det er fortsatt tid til å unngå det verste av klimakatastrofen. Men ledere må handle – nå, sier han videre.
– Menneskeheten har ansvaret for sin egen skjebne, men hvordan vi svarer på klimautfordringen, bør være basert på bevis. Framtiden er i våre hender – rask og avgjørende handling kan fortsatt endre kursen for vårt framtidige klima, sier Carlo Buontempo, direktør for Copernicus Climate Change Service (C3S).
Amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) er en annen av de seks bidragsyterne til WMOs materiale. Fjoråret ble det varmeste som er registrert på det amerikanske fastlandet, uttaler NOAA.
NOAA ser imidlertid ikke for seg at 2025 – det første året der Donald Trump sitter som president – blir noe rekordår. Men forskere mener at 2025 likevel kan havne blant de tre varmeste årene som noen gang er registrert.
Men Johan Rockström, som er sjef for klimaforskningssenteret PIK i Potsdam i Tyskland, sier at overskridelsen av 1,5-gradersgrensen er et varselstegn.
– Nå har vi opplevd den første smaken av en 1,5-gradersverden, som har kostet mennesker og verdensøkonomien uante lidelser og økonomiske kostnader, sier han til AFP.
Det var også 0,12 grader over gjennomsnittstemperaturen i 2023, det forrige varmeste året som var registrert.
Gjennomsnittstemperaturen var 1,6 grader høyere enn estimatet for 1850-1900, perioden som regnes som førindustriell tid, ifølge C3S.
Også de meteorologiske instituttene i Storbritannia og Japan kom fredag med beregninger av den globale temperaturen i fjor. Også de viser at 2024 var rekordvarmt, selv om tallene varierer noe.
Ifølge de japanske ekspertene lå snittemperaturen i fjor 1,57 grader over førindustrielt nivå, mens Met Office i Storbritannia estimerer 1,53 grader.
Fjoråret var også det varmeste året som er registrert i Europa, der gjennomsnittstemperaturen lå på 10,69 grader gjennom året, ifølge C3S. Det var 1,47 grader varmere enn gjennomsnittstemperaturen i årene 1991–2020.
2024 var et år preget av ekstremvær over hele verden, med alt fra kraftige stormer og flom til hetebølger, tørke og skogbranner. Året 2025 har startet i samme bane, med store skogbranner som herjer i den amerikanske delstaten California.
Den økte hyppigheten og kraften i slike hendelser utgjør en betydelig risiko for livsgrunnlaget til mennesker over hele verden, skriver C3S i rapporten sin.
Copernicus Climate Change Service gjør beregningene sine ved å bruke en kombinasjon av satellittdata, værstasjoner, og klimamodeller for å overvåke og analysere globale temperaturer.
– Dagens vurdering fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) er klar. Global oppvarming er et kaldt, hardt faktum, sier FNs generalsekretær António Guterres.
– Det er viktig å understreke at et enkelt år med en temperatur på mer enn 1,5 grader ikke betyr at vi ikke har klart å oppnå Paris-avtalens mål, som måles over flere tiår og ikke enkeltår, sier WMO-sjef Celeste Saulo.
Den globale gjennomsnittstemperaturen i kalenderåret 2024 var på 15,1 grader, noe som er 0,72 grader varmere enn gjennomsnittet fra 1991-2020, ifølge Copernicus’ rapport.
– Hvert år i det siste tiåret er et av de ti varmeste som er registrert. Vi vakler nå på kanten av å overstige 1,5-gradersmålet fra Parisavtalen, og gjennomsnittet fra de to siste årene er allerede over dette nivået, sier Samantha Burgess, nestleder i C3S.
(©NTB)