Menu
En jente løp mellom madrasser lagt ut for fordrevne etter demningsbruddet i Brasil i 2015. Foto: Felipe Dana / AP / NTB

Gruveselskap for retten for katastrofalt demningsbrudd i Brasil

Det som blir husket som den verste miljøkatastrofen i Brasil noensinne, Mariana-demningsbruddet i 2015, blir nå tema for en rettssak i Storbritannia.

Av NTB | 21.10.2024 12:19:20

Ulykker og naturkatastrofer: High Court i London skal i flere måneder vurdere om den australske gruvegiganten BHP var delvis ansvarlig for at demningen kollapset 5. november 2015. Demningsbruddet utløste en flom av tykk, giftig gjørme som spredte seg inn i 39 landsbyer, over åkre og regnskog og ut i elver og havet.

19 personer omkom. Tusenvis av dyr omkom, og vernede deler av den tropiske regnskogen ble ødelagt. 600 personer ble hjemløse.

BHP, deleier av gruven der demningsbruddet skjedde, saksøkes for en sum på 512 milliarder kroner som skal fordeles på 620.000 berørte av katastrofen.

Hennes sju år gamle sønn Thiago var en av de 19 som omkom som følge av demningsbruddet. Han var hjemme med bestemoren da giftig gjørme flommet inn i huset deres.

Rodrigues var på jobb da katastrofen inntraff. Sju dager senere fikk hun vite av redningsarbeidere at de hadde funnet Thiagos lik.

– Livet mitt tok slutt den dagen, da jeg levde for ham, forteller Rodrigues.

I en separat rettssak i Brasil har Vale og BHP tilbudt å betale rundt 327 milliarder kroner i kompensasjon til de berørte.

London-rettssaken er et resultat av seks års rettslig kamp, sa advokat Tom Goodhead på en pressekonferanse forrige uke.

– Det har skjedd en systematisk svikt i det at det ikke er gitt tilstrekkelig kompensasjon eller oppreising til ofrene med tanke på miljøskadene. Og det var grunnen til at vi tok dette søksmålet, sa han.

Hennes fem år gamle datter Emanuele Vitoria omkom i et jordskred utløst av demningsbruddet.

– Noe sånt kan ikke forbli ustraffet, sier 30-åringen.

Rettssaken er ventet å vare til starten av mars neste år. Dersom BHP blir funnet å ha hatt ansvar for demningsbruddet, blir det en ny rettssak fra og med oktober 2026 for å avgjøre hvor stor kompensasjonssummen skal være.

– De siste ordene jeg hørte ham si var: «Vet du at du er den beste mammaen i verden?», sier Gelvana Rodrigues, en av de 620.000 saksøkerne, til BBC.

Avfallsdemningen ved en jernmalmgruve i fjellene i delstaten Minas Gerais ble drevet av Samarco, eid av BHP og det brasilianske gruveselskapet Vale. På tidspunktet for katastrofen hadde BHP hovedkvarter både i Storbritannia og i Australia.

– Vi følte at hele verden hadde kollapset, forteller Pamela Rayane Fernandes til AFP.

(©NTB)

Flere nyheter: