Grensehandelen økte – fortsatt lavere enn før pandemien
Grensehandelen tok seg opp etter at alle reiserestriksjonen ble fjernet i februar 2022, men for fjoråret var den likevel lavere enn før pandemien.
Medisin og helse: Nye tall viser at nordmenn grensehandlet for 10,4 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2022, melder Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette var mer enn en fire- og femdobling fra de to foregående årene. 2020 og 2021 var preget av strenge reiserestriksjoner, og dette dempet grensehandelen kraftig.
– Da alle reiserestriksjonene ble fjernet 12. februar i fjor, ble det igjen satt fart i grensehandelen, men nordmenn handlet mindre over grensen enn det som var vanlig før utbruddet av pandemien, sier seniorrådgiver Kristin Aasestad i SSB.
Nordmenn brukte mer penger på hver handletur over grensen enn vi gjorde før pandemien. I gjennomsnitt brukte nordmenn 1.690 kroner på hver handletur i 2019, mens dette var økt til 1.835 kroner i 2022.
– En forklaring på hvorfor nordmenn bruker mer penger på hver handletur, kan ha sammenheng med den kraftige prisveksten på dagligvarer i Sverige og ikke nødvendigvis at nordmenn putter mer i handlekurven, sier Aasestad.
Strömstad har årevis vært det største reisemålet for grensehandel. I 2022 la nordmenn på dagsturer igjen nesten 6 milliarder kroner der, og dette tilsvarte 58 prosent av all grensehandel. På andreplass fulgte Charlottenberg med 13 prosent av handelen.
– Vi er langt fra overrasket over disse tallene. Økt grensehandel etter gjenåpningen for ett år siden var ventet. Samtidig mener vi myndighetene har en litt vel avslappet holdning til at grensehandelen nå øker igjen, sier Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare i Virke.
NHO Mat og Drikke mener det er lite som tyder på at regjeringen vil klare å oppfylle ambisjonene fra Hurdalsplattformen om å redusere grensehandelen.
– Arbeidet går altfor sakte, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk.
I løpet av fjoråret reiste nordmenn på nesten 5,7 millioner dagsturer til utlandet. Dette var naturlig nok langt flere enn i årene med pandemi, men betydelig færre enn hva som var vanlig før pandemien. Handlebeløpet ble redusert med 35 prosent i 2022 sammenlignet med 2019, samtidig som tallet på dagsturer til utlandet gikk ned med 41 prosent i samme periode.
Nordmenn grensehandlet stort sett i Sverige – og kun 2,7 prosent av handlebeløpet på dagsturer til utlandet ble brukt i andre land.
Virke mener grensehandelen igjen er på et nivå hvor det kan gå ut over omsetning og arbeidsplasser i varehandelen og næringsmiddelindustrien.