Menu
Innbyggere blir reddet i landsbyen Faradona torsdag. Foto: Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Grekere reddes fra vannmassene med båter og bulldosere

Deler av Hellas fikk i løpet av få timer like mye nedbør som normalt faller i Oslo i et helt år. – En katastrofe av bibelske proporsjoner, skriver gresk avis.

Av NTB | 07.09.2023 15:44:51

Ulykker og naturkatastrofer: Byen Volos, landsbyer ved Pelion-fjellet, Thessalia-sletta og øya Skiathos er blant stedene som er verst rammet av regnværet denne uken.

Hele kystlinjen ved Volos ligger i ruiner, skriver avisen Kathimerini. Aller verst rammet er imidlertid Thessalia-sletta, der det er store ødeleggelser på 80 prosent av arealet.

Statsminister Kyriakos Mitsotakis har avlyst sin årlige tale om økonomien i Thessaloniki i helgen og varslet at han i stedet reiser til de flomrammede områdene.

Det særdeles kraftige regnværet har også rammet Bulgaria og Tyrkia. I Bulgaria har bruer og veier blitt skylt vekk, og minst fire mennesker er omkommet. I Tyrkia er det registrert minst fem døde, to av dem i Istanbul.

I løpet av 24 timer falt det mellom 600 og 800 millimeter regn i sentrale deler av landet, ifølge en statsmeteorolog.

Nedbørsmengdene er ikke bare noe helt nytt i Hellas. Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt sier til NRK at han aldri har hørt om så mye nedbør i Europa før.

– På det verste under «Hans» kom det et par hundre millimeter over tre til fire dager. Her var det 600 på ti timer. Jeg har rett og slett ikke hørt om noe slikt i Europa før. Dette er en ny skala, sier han.

Hundrevis av soldater er satt inn for å redde folk fra vannmassene, mange steder ved hjelp av små båter. Helikoptre er vanskelig å bruke på grunn av hyppige lynnedslag.

I byen Karditsa, som ligger inne i landet, blir det meldt at vannet enkelte steder er fire meter dypt, og at innbyggere har måttet søke tilflukt på hustak.

I alt er fire personer funnet omkommet, mens minst seks personer er savnet. Blant dem er et nygift par fra Østerrike, som bodde i en feriebolig som ble skylt vekk av vannmassene.

Tallet på savnede er imidlertid uklart ettersom flere landsbyer er uten veiforbindelse, og innbyggerne står uten både strøm, nett og telefonkontakt.

Byens befolkning ble torsdag bedt om å hente rent flaskevann på rådhuset – hvis de greide å komme seg dit – samtidig som supermarkedene var i ferd med å gå tomme.

Også en 20 mil lang strekning på motorveien mellom Aten og Thessaloniki er blitt stengt som følge av de enorme vannmengdene.

Den største rekorden i Hellas ble målt i byen Zagora tirsdag, cirka to mil nordøst for Volos. I løpet av 21 timer falt det 754 millimeter nedbør, ifølge Hellas’ meteorologiske institutt EMY.

Til sammenligning falt det ifølge Værstat 703 millimeter nedbør i Oslo i hele 2022, mens det hittil i år har falt 783 millimeter.

På Skiathos fungerte flyplassen som overnattingsplass for hundrevis av strandede passasjerer.

Også i Aten har de enorme nedbørsmengdene ført til ødeleggelser og trafikkproblemer, men regnværet har ikke vært like ekstremt som lenger nord.

Ifølge Nasjonalobservatoriet i Aten ble den forrige nedbørsrekorden i Hellas satt i desember 2009, da det falt 417 millimeter på et døgn i Makrinitsa ved Pelion-fjellet.

Han mistenker at høye havtemperaturer har bidratt til det ekstreme regnværet.

– Det er et statisk system som får konstant tilførsel av fuktig sjøluft, noe som innebærer at det regner konstant på samme sted, sier han.

Etter hvert som kloden blir varmere, blir atmosfæren fylt med mer vanndamp, noe som ifølge forskere øker risikoen for kraftig nedbør mange steder i verden.

Volos-området ble også rammet av en større skogbrann tidligere i sommer.

– Alt vi greide å redde fra brannen i juli, ble ødelagt av dette dårlige været, sier Christos Kleftakis, som bor i landsbyen Nea Anchialos utenfor Volos, til nyhetsbyrået AF.

– Dette er uten sidestykke, disse alvorlige værhendelsene, styrken på regnet, vinden. Vi har aldri opplevd noe lignende, fastslår han.

– De tre siste månedene var de varmeste på omtrent 120.000 år. Så i praksis de varmeste i menneskehetens historie, sa visedirektør Samantha Burgess i EUs klimaovervåkingstjeneste til nyhetsbyrået AFP.

Hun anslår at det ligger an til ny temperaturrekord i 2023 samlet sett.

– Når vi ser på den ekstra heten vi har i havoverflaten, er det sannsynlig at 2023 blir det varmeste året som er registrert, sier hun.

Aldri tidligere har det falt så mye nedbør i Hellas på så kort tid – i hvert fall ikke siden greske meteorologer begynte å føre nedbørsstatistikk for nesten 70 år siden.

I Hellas var regnværet på sitt verste tirsdag, men to dager senere lå fortsatt store områder under vann.

Nedbøren har også ført til strømbrudd og mangel på drikkevann i Volos, der gatene er fulle av brun gjørme. Veiforbindelsen til byen har vært kuttet i flere døgn.

Volos’ havn ble også oversvømt, og hundrevis av mennesker måtte tilbringe en natt på en Superstar-ferje utenfor kysten.

– Det som skjer i Magnesia-regionen, er et ytterst ekstremt fenomen, både når det gjelder mengde, regnets intensitet og varigheten, sier sjefmeteorolog Kostas Kagouvardos til Kathimerini.

Årets mange hetebølger har sammen med tørke og kraftig vind økt skogbrannfaren i flere deler av verden. Regnværet som har rammet Hellas denne uken, etterfulgte en skogbrann som i to uker har rasert store områder nordøst i Hellas. Brannen er den største som noen gang er observert i EU. Minst 20 mennesker omkom.

Onsdag la EUs klimaovervåkingstjeneste fram nye tall som bekreftet at august i år var den varmeste augustmåneden som noen gang er registrert globalt.

(©NTB)

Flere nyheter: