Gjenfunnet Morrison-byste: – Det ville vært helt utrolig om de satte bysten tilbake
Det skapte overskrifter verden over da fransk politi gjenfant en byste av Jim Morrison, 37 år etter at den ble stjålet fra graven hans på en Paris-kirkegård.
Kultur og underholdning: Den 138 kilo tunge bysten i hvit marmor av den avdøde The Doors-frontmannen og rockelegenden ble plassert på gravstedet hans i 1981 – på tiårsdagen for Morrisons bortgang.
Han døde i Paris, dit han flyttet etter at The Doors hadde laget det som ble deres siste album, «L.A. Woman» fra 1971. Dermed ble rockeren stedt til hvile på Père-Lachaise-kirkegården, der mange andre kunstnersjeler, som Marcel Proust, Oscar Wilde, Gertrude Stein og Edith Piaf er gravlagt.
Mandag opplyste Paris-politiet i en post på Instagram at bysten ved en tilfeldighet var blitt gjenfunnet under en annen etterforskning, utført av en anti-korrupsjonsenhet. Det er ikke kjent hvorvidt bysten vil bli plassert tilbake på graven, eller om ytterligere etterforskning vil finne sted.
– Jeg tror det ville vært helt utrolig om de satte bysten tilbake der den var. Det ville tiltrekke så mange flere mennesker, at kirkegården ikke engang ville kunne romme så mange, sier Jade Jezzini, reiseleder i Paris, til AP.
Den britiske kunstneren Sam Burcher besøkte nylig Morrisons grav – i dag omringet av sperringer. Hun minnes sitt første besøk for 40 år siden, da bysten av Jim Morrison fremdeles var på plass.
– Bysten var så mye mindre enn alle de storslagne minnesmerkene. Den var veldig beskjeden, noe som overrasket meg. Noe helt annet var atmosfæren der, det summet – folk festet, røykte, spilte musikk danset. Det var en forbløffende opplevelse, sier Burcher.
I 1990 måtte Morrisons foreldre bytte ut gravsteinen, som var blitt ødelagt på 1980-tallet. I 1991 – på 20-årsdagen for hans død – måtte politiet bruke tåregass for å spre «uregjerlige fans», som dukket opp i titusener. Da tiden var kommet for 30-årsmarkeringen, var alkohol og musikk blitt forbudt. I dag holder sperringer fansen på avstand.
Lars Saabye Christensen er Doors-fan og har besøkt Père-Lachaise flere ganger, og diktet om det.
– Norske kirkegårder er disiplinerte og ryddige parker der de bisatte ligger helt stille. På Père Lachaise er det lurveleven. Det er en levende by for de døde, sa han til Aftenposten i 2014.
Morrison var med på å grunnlegge The Doors i Los Angeles i 1965 sammen med Ray Manzarek. Robby Krieger og John Densmore ble med kort tid etter.
Graven hans ble tidlig et pilegrimsmål for fans av den legendariske Doors-sangeren og -poeten. Og allerede i 1988 ble bysten, laget av den kroatiske skulptøren og Doors-tilhengeren Mladen Mikulin, borte.
Bysten sto ubeskyttet i årene på graven, og den ble tagget ned, mens munnen og nesen er borte. Ifølge BBC viser politiets bilde at den ble gjenfunnet i samme tilstand.
Det har tidligere vært mye leven på det ikoniske gravstedet, særlig rundt dagen for hans dødsfall, 3. juli, skriver CNN:
Jim Morrison ble funnet død i badekaret i en leilighet i Paris i 1971. Han ble 27 år gammel. Dødsårsaken ble oppgitt som hjertesvikt, selv om han ikke ble obdusert, noe som i årene etterpå har bidratt til mysteriet rundt ham – og konspirasjonsteorier.
(©NTB)