Gitarene til Silje (18) og Torjus (17) avdukes på 22. juli-utstilling
Gitarene til Silje Stamneshagen (18) og Torjus Jakobsen Blattmann (17) blir avduket på 22. juli-senterets minnemarkering mandag, 14 år etter de døde på Utøya.
Kultur og underholdning: På veggen inne på 22. juli-senteret kan man se hvilke sanger som er mest sentrale etter terroren i 2011. Øverst på lista står «Some die young» av den svenske artisten Laleh. Den ble gitt ut i 2012 og covret av Frida Amundsen, tilegnet Utøya-ofrene.
I et utstillingsmonter inne på senteret ligger en elektrisk gitar og en kassegitar, utlånt av familiene til Torjus Jakobsen Blattmann og Silje Stamneshagen, to av de 69 ungdommene som ble drept på Utøya.
Under mandagens minnemarkering for terroren blir gitarene offisielt avduket.
Den nye utstillingen åpnet i desember, godt over 13 år etter angrepene ved regjeringskvartalet og på AUFs sommerleir på Utøya. Det er musikken som står i sentrum på utstillingen.
– Vi vet at det er mange personlig berørte som har brukt musikk både for å bearbeide sorgen og minnes dem som de mistet den dagen, sier utstillingsansvarlig Christina Marwold.
– Det var alltid mye musikk som kom fra rommet til Silje. Hun var i elitemusikken og begynte å spille gitar da hun var 16, forteller Siljes mor, Merete Stamneshagen, til NTB
Siljes svarte kassegitar bærer signaturen til Stavanger-bandet Kaizers Orchestra. Noen måneder før Silje ble drept på Utøya, var hun på sin første konsert med bandet.
Familien hadde lenge gitaren stående i stua, men de opplevde at signaturen kunne falme av sollyset. De fikk deretter ideen om å få den utstilt ved 22.-juli senteret, som de hadde hørt at gjerne ville stille ut gjenstander.
– Det er utrolig fint at gitaren stilles ut på senteret. Det er litt vemodig, men det er fint at senteret kan bruke den for å vise hvem Silje var, sier Merete Stamneshagen.
Torjus ble 17 år gammel. Han skulle egentlig holde konsert på Utøya 23. juli, men det ble aldri noe av.
– Det er jo veldig sensitivt å vise de personlige gjenstandene til den som ble drept, men vi er veldig trygg i det valget nå. Og det gjøres selvfølgelig i dialog med familiene, forteller direktør Lena Fahre ved 22. juli-senteret.
Blant annet spilles musikken kun gjennom hodetelefoner, for å ta hensyn til enkelte som kan oppleve musikken som spesielt tyngende.
Senteret har også utvidet åpningstidene sine 22. juli, for å kunne ta imot alle som trenger det.
Minnemarkeringen på senteret 21. juli markeres med konsert med Ingrid Olava.
Utstillingen er åpen fram til 22. juli-senteret flyttes tilbake til Høyblokka i 2026, der det får et lokale på hele 2000 kvadratmeter.
Silje var spesielt glad i musikk. Hun ble 18 år gammel og hadde spilt i korps hele livet.
– Familien til Torjus valgte å donere gitarene hans til Utøya, slik at de fortsatt kunne bli spilt, forteller Marwold.
Senteret har tatt noen forholdsregler for å ta ekstra hensyn til etterlatte og overlevende i utstillingen.
(©NTB)