Menu
Demonstranter i gatene i Nigers hovedstad Niamey torsdag. På plakaten står det «Folket i Niger krever at alle utenlandske tropper betingelsesløst trekker seg ut fra Niger». Og på en annen plakat «Lenge leve samarbeidet mellom Niger og Russland». Foto: AP / NTB

General har erklært seg som leder i Niger – Frankrike ønsker sanksjoner

Fredag utpekte de militære kuppmakerne i Niger en ny leder for landet. Frankrike sier de vil støtte mulige sanksjoner fra nabolandene i Vest-Afrika.

Av NTB | 28.07.2023 14:23:01

Politikk: Natt til torsdag erklærte en gruppe offiserer at de hadde avsatt og anholdt president Mohamed Bazoum. Senere på dagen sluttet militærledelsen seg til kuppmakerne.

Det siste døgnet har det imidlertid kommet få nyheter om hvem som faktisk har styringen i det vestafrikanske landet. Det vites ikke om større deler av den nigerske hæren aktivt støtter kuppet.

Fredag ettermiddag stilte general Abdourahamane Tiani opp på statlig TV og erklærte seg som overgangsleder for landet. Tiani har vært sjef for presidentgarden, og ifølge en uttalelse fra kuppmakerne har han nå fått tittelen president for det nasjonale rådet for forsvar av hjemlandet.

I TV-talen framholdt Tiani at forverret sikkerhet og dårlig styring gjorde kuppet nødvendig. Han kritiserte også myndighetenes manglende samarbeid med Burkina Faso og Mali i kampen mot opprørere i regionen.

Her kan en sanksjonspakke være på trappene. Frankrikes president Emmanuel Macron uttaler fredag at han er klar for å støtte sanksjoner mot kuppmakerne.

Den tidligere kolonimakten har rundt 1500 soldater i landet som støtter det lokale militæret, men disse kan måtte trekke seg ut. For Vesten og Frankrike er Niger en avgjørende brikke i den over ti år lange kampen mot å slå tilbake islamistiske militser i Sahel-regionen.

– Dette statskuppet er komplett illegitimt og ekstremt farlig for nigerere, for landet og hele regionen, uttalte Macron fredag. Han hadde da nylig snakket med president Bazoum, som blir holdt i forvaring i presidentpalasset.

Hans utenriksminister Catherine Colonna betegner situasjonen som et uavklart kuppforsøk.

De viftet også med russiske flagg, brente biler og stormet hovedkvarteret til presidentens parti.

– Vi er lei av å bli angrepet av menn fra buskene. Ned med det franske folk, vi skal samarbeide med Russland nå, sa en av demonstrantene, Omar Issaka, til nyhetsbyrået AP.

Det franske atomenergiselskapet Orano har urangruver i Niger, og fredag meldte selskapet at driften foreløpig går som normalt. Frankrike henter under 10 prosent av sitt forbruk av uran fra landet.

Kilder tett på president Bazoum sier til AP at han ikke har noen intensjon om å trekke seg. Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna sa fredag at hun hadde fått bekreftet at presidenten er ved god helse.

Hjelpeorganisasjonen Care Norge har kunngjort at de stanser sitt arbeid i Niger.

– Vi er dypt bekymret for utviklingen i Niger, og Care ser seg nødt til å pause hjelpearbeidet vårt i landet til situasjonen er mer oversiktlig, sier generalsekretær Kaj-Martin Georgsen i Care Norge.

Det vestafrikanske økonomiske fellesskapet (Ecowas) er blant de internasjonale organene som har fordømt kuppforsøket. De har nå kunngjort et ekstraordinært toppmøte i Nigeria søndag, hvor situasjonen i Niger er på agendaen.

Torsdag opplyste innenriksdepartementet i det vestafrikanske landet at alle demonstrasjoner er forbudt. Imidlertid hadde det torsdag samlet seg hundrevis av personer i hovedstaden Niamey som ropte ut sin støtte til den russiske leiesoldatgruppen Wagner.

De militære kuppmakerne har forbudt all politisk aktivitet og stengt grensene. Det er uklart hva slags forhandlinger som pågår mellom partene som strides om makta.

(©NTB)

Flere nyheter: