Gaza-grensa til Egypt fortsatt stengt – nye angrep ved Rafah
Grenseovergangen Rafah ble på ny angrepet mens tusenvis av palestinere og utlendinger venter på å slippe ut av Gazastripen.
Krig og konflikter: Samtidig sier Egypt at Israel verken samarbeider om å få inn nødhjelpsleveranser til Gaza – eller få utenlandske statsborgere ut.
Rafah grenser til den egyptiske Sinai-halvøya og er den eneste grenseovergangen mellom Gaza og Egypt.
Men Egypt har ikke full kontroll over grenseovergangen. Som følge av israelske flyangrep på Gaza-siden har det dessuten ikke latt seg gjøre å passere grensa her.
– Det er et akutt behov for å lette på lidelsene til sivile palestinere i Gaza, sier Egypts utenriksminister Sameh Shoukry til pressen mandag.
Forhandlingene med Israel har hittil ikke gitt resultater, tilføyer han.
– På vei til grenseovergangen bombarderte de Rafah-gata, og vi begynte å hyle, sier Hadeel Abu Dahoud.
– Ingen steder er trygge i Gaza, tilføyer han.
Den Hamas-tilknyttede radiokanalen Aqsa meldte mandag ettermiddag om israelske angrep mot den stengte grenseovergangen. Angrepet bekreftes av nyhetsbyrået AFPs korrespondenter, men de sier ikke hvem som står bak.
Området rundt grenseovergangen er blitt rammet av minst tre israelske luftangrep siden 7. oktober, da et storstilt Hamas-angrep mot Israel utløste full krig.
– Det er kritisk viktig at livreddende hjelp får passere gjennom grenseovergangen Rafah uten forsinkelser, sier FNs nødhjelpskontor OCHA i en uttalelse.
FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths reiser tirsdag til Kairo.
Over 2800 mennesker er drept og nesten 11.000 såret i israelske luftangrep i Gaza siden Hamas-angrepene 7. oktober. Mange er savnet og antas å være begravd i ruinene, ifølge Gazas helsedepartement.
Bare det siste døgnet er over 250 drept. Blant dem som er drept hittil, er det over 850 barn, melder det palestinske nyhetsbyrået Wafa.
Minst seks høytstående Hamas-medlemmer er drept hittil, opplyste den israelske hæren mandag.
Angrepene i Israel krevde rundt 1400 menneskeliv, de fleste av dem sivile. Væpnede palestinere bortførte minst 199 mennesker til Gaza, blant dem barn og utenlandske statsborgere, ifølge den israelske hæren.
Gazas sykehus er overfylte og i ferd med å gå tom for medisiner, utstyr og drivstoff som gir dem strøm. Tirsdag vil sykehusene gå tom for drivstoff, noe som setter tusenvis av pasienter i ytterligere fare, advarer FN.
USA har imidlertid fortsatt håp om at Rafah-overgangen kan bli åpnet i noen timer før en varslet israelsk bakkeoffensiv, ifølge talsmann John Kirby.
I overkant av 200 norske borgere befinner seg i Gaza, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
– Vi vet hvor mange av dem er, men vi får dem ikke ut så lenge grensen er stengt, sier han til NRK.
Flere hundre tonn med sårt tiltrengte nødhjelpsleveranser til Gaza står klare til å kjøres inn. Mens Israel har trappet opp luftangrepene og beleiringen, advarer hjelpeorganisasjoner om katastrofale følger for den lille enklavens 2,3 millioner innbyggere.
Flere tusen palestinere er samlet ved grensa i håp om å kunne flykte til Egypt.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har foreløpig avvist en midlertidig våpenhvile sør på Gazastripen for å slippe inn nødhjelpsforsyninger eller la utenlandske borgere forlate området.
FN har gjentatte ganger advart om en prekær humanitær situasjon på Gazastripen. En uke har gått siden Israel innførte full blokade og kuttet tilgangen til strøm, vann, mat og nødhjelp til Gaza.
Forrige torsdag ga Israel ordre om at 1,1 millioner innbyggere nord i Gaza måtte flykte sørover i forkant av en ventet bakkeinvasjon. Ifølge FN er én million palestinere drevet på flukt.
Allerede lørdag sa amerikanske tjenestemenn at Egypt og Israel hadde inngått en avtale om at amerikanske borgere kunne forlate Gaza via Rafah. Men mandag kveld hadde ennå ingen sluppet ut gjennom grenseovergangen, og ingen nødhjelp har sluppet inn.