Gasslekkasje i Finskebukta tema på JEF-toppmøte
Medlemslandene i forsvarssamarbeidet JEF møttes fredag på Gotland. Der ble blant annet skadene på gassrørledningen i Finskebukta tema.
Politikk: Stats- og regjeringssjefer fra de ti medlemslandene i Joint Expeditionary Force (JEF), deriblant Norge, møttes på Gotland fredag.
I sin åpningstale tok verten for møtet, den svenske statsministeren Ulf Kristersson, opp denne ukens hendelser i Finskebukta.
– Det viser betydningen av sikkerheten rundt viktig infrastruktur, sa Kristersson.
Det var natt til 8. oktober at det ble oppsto lekkasje i en gassrørledning i Finskebukta. Den finske statsministeren Petteri Orpo sa tirsdag at lekkasjen trolig skyldes en ekstern handling.
– Alle JEF-land står klare for å støtte den pågående etterforskningen med alle midler, sa Kristersson i sin tale.
– Vi samler informasjon og har visse indisier. Nå skal vi sette sammen den informasjonen vi har, sa Ninnistö under toppmøtet.
Også den estiske statsministeren Kaja Kallas sier det er viktig å diskutere hvordan man bedre kan trygge viktig undervannsinfrastruktur.
Hun sier at JEF-landene blant annet kan sende marinestyrker til Østersjøen for å avskrekke sabotasje. Samtidig sier hun at Russland er et farlig land, og alltid har vært det.
– Vi har forberedt oss på hybride trusler, fordi Russland bedriver en skyggekrig, sier Kallas.
Russlands president Vladimir Putin har imidlertid avfeid at Russland står bak noen sabotasje i Østersjøen.
Estlands statsminister Kallas oppfordrer Tyrkias president Erdogan til å godkjenne Sveriges Nato-søknad.
– Vi venter alle på dette, sier Kallas.
Finlands president Sauli Niinistö vil derimot ikke spekulere i om det dreier seg om sabotasje.
Sverige har fremdeles ikke blitt sluppet inn i Nato, og Kristersson er tydelig på at JEF ikke er noe alternativ til Nato-medlemskap. Dette skyldes blant annet at JEF ikke gir noen konkrete sikkerhetsgarantier for Sverige, slik et Nato-medlemskap vil gjøre.
(©NTB)