Menu
USAs president Joe Biden ble tatt imot av Japans statsminister Fumio Kishida i Hiroshima torsdag. De to hadde samtaler blant annet om forsvarssamarbeid i forkant av G7-toppmøtet. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

G7-landene forsøker å samles om Kina-strategi

Forholdet til Kina, konflikten med Russland og kjernefysiske våpen blir viktige temaer på G7-toppmøtet i Hiroshima.

Av NTB | 18.05.2023 14:34:20

Økonomi og næringsliv: Både Joe Biden, Emmanuel Macron og Olaf Scholz står på deltakerlisten på møtet som begynner fredag.

G7 består av USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Canada, Italia, Japan og EU. Men også Sør-Korea, India, Brasil og flere andre land er invitert til Hiroshima.

Vertslandet Japan håper trolig at toppmøtet skal bidra til å knytte store utviklingsland tettere til den demokratiske, rike delen av verden.

I praksis vil dette også innebære å overbevise u-landene om å innta en kjøligere holdning til Russland og Kina.

Zelenskyj vurderer også å reise til Japan, opplyser ukrainske myndigheter til det japanske nyhetsbyrået Kyodo. Men dette avhenger blant annet av situasjonen på slagmarken i Ukraina.

Etter invasjonen av Ukraina har G7-landene samlet seg om en hard linje mot Russland. Massive sanksjoner er innført for å straffe Vladimir Putins regime.

Forholdet til Kina har imidlertid vært mer utfordrende. Mens USA har fortsatt sin handelskrig mot Kina, forsøker flere europeiske land å gå mer forsiktig fram.

– Dette blir ikke et antikinesisk G7-møte, sa en rådgiver for Frankrikes president Emmanuel Macron i forkant av toppmøtet i Japan.

Kinas utenriksminister Qin Gang besøkte i forrige uke både Frankrike og Tyskland – før han reiste videre til Norge.

Macrons forsøk på å finne en mellomposisjon vakte neppe begeistring i Det hvite hus. Men den franske presidenten fikk støtte fra Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock.

Også energiforsyning, kunstig intelligens og en rekke andre temaer skal diskuteres på det tre dager lange møtet i Hiroshima. Det japanske vertskapet vil i tillegg fokusere på Nord-Koreas atomvåpen.

Joe Biden er den andre sittende amerikanske presidenten som besøker Hiroshima, som ble lagt i grus da USA slapp en atombombe over byen i sluttfasen av andre verdenskrig. Det anslås at 140.000 mennesker ble drept.

Den første sittende amerikanske presidenten som besøkte byen, var Barack Obama i 2016.

Faren for at atomvåpen igjen kan bli brukt, er blitt aktualisert av Russlands krig mot Ukraina. Gjentatte ganger har russiske myndigheter kommet med uttalelser som tolkes som trusler om atomangrep.

Mange vestlige eksperter mener det er snakk om tomme trusler og at Russland rasler med atomsabelen kun som et pressmiddel.

Joe Biden skulle egentlig ha reist videre fra Japan til Papua Ny-Guinea og Australia. I Sydney skulle han deltatt på et toppmøte for «the Quad» – USA, Australia, Japan og India.

I stedet må Biden reise rett tilbake til USA for å prøve å løse den politiske striden om det amerikanske gjeldstaket. Toppmøtet i Australia er derfor avlyst.

Det ventes at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil tale til toppmøtet via videolink.

I forrige måned var Macron selv på besøk i Kina. Etterpå sa han at Europa må unngå å bli trukket inn i «kriser som ikke er våre».

Japans statsminister Fumio Kishida ønsker også å bruke toppmøtet til å diskutere kjernefysisk nedrustning og ikke-spredning mer generelt.

(©NTB)

Flere nyheter: