Menu
Elever fra Berg videregående skole i Lom i oppløsning etter at fylkestinget vedtok den varslede kuttplanen for videregående skoler i fylket onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Fylkespolitikerne vedtok nedleggelse av seks skoler og skolesteder i Innlandet

Med gråtende elever utenfor vedtok et flertall i fylkestinget i Innlandet onsdag som ventet planen om å legge ned seks skoler og skolesteder i fylket.

Av NTB | 23.10.2024 13:49:30

Innstillingen fra fylkesutvalget fikk som ventet flertall mot to andre forslag etter en fire timer lang debatt i fylkestinget onsdag formiddag. Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet De Grønnes 30 stemmer vant mot opposisjonens 27 stemmer. To andre motforslag falt.

Det kom ingen forslag om å utsette behandlingen av saken da fylkestinget satte møtet onsdag morgen.

To skoler i Skarnes og Dokka og fire skolesteder i Dombås, Lom, Flisa og Sønsterud legges ned. Til sammen utgjør dette om lag 730 færre elevplasser som i all hovedsak skal fjernes fra høsten 2025.

– Vi er enige om at demografien er utfordrende, men deretter skiller vi vei. Det blir ikke mer unger av flere utredninger, sa fylkesordfører Thomas Breen da han holdt siste hovedinnlegg i debatten.

Vedtaket ble gjennomført til tross for massive protester og demonstrasjoner fra de berørte bygdene. Allerede fra neste år vil flere hundre elever i videregående skole miste det som i dag er nærskoler i videregående skole i flere bygder på Innlandet.

Tirsdag var mange hundre elever fra de berørte bygdene kommet til Hamar for å uttrykke sin mening og frustrasjon over flertallets innstilling som de mener vil rasere livet i mange bygder og påføre elevene et liv preget av busspendling eller hybeltilværelse fra 15-årsalderen.

Fylkesordfører Breen sammen med varaordføreren Hanne Alstrup Velure (H) og Johannes Christian Wahl Gran (MDG) ble overrakt 7000 underskrifter mot nedleggelsene.

– Det hadde vært flertall i fylkestinget for å beholde skolene hvis Arbeiderpartiet i Innlandet hadde stått ved det de sa før valget. Når de går mot sitt eget program for å sentralisere sammen med Høyre, er det trist for folkestyret, sier justisminister Emilie Enger Mehl om vedtaket.

Mehl har markert seg kraftig i debatten de siste dagene og ble tirsdag offentlig irettesatt av statsminister Jonas Ghar Støre for sin språkbruk i debatten.

Foruten svak økonomi er det spesielt det ventede fallet i antallet elever i Innlandet i årene framover som er brukt som argument for å innføre nødvendige endringer i skoletilbudet.

Utenfor fylkeshuset i Hamar demonstrerte skoleungdom med plakater og tilrop mot politikerne på innsiden da møtet startet. Da vedtaket var et faktum klokka 13, ble håp erstattet av skuffelse og gråt blant mange av dem.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), som er innvalgt på Stortinget for Innlandet, skriver at hun er trist over vedtaket, og kaller det uforståelig. Hun skriver at det vil ødelegge for generasjoner framover.

Flere nyheter: