Frustrert Klaveness varsler kraftig Stoltenberg-offensiv i banekrisen: – Sliter med å nå opp
Fotballpresident Lise Klaveness sier NFF sliter med å fange oppmerksomheten til finansminister Jens Stoltenberg. Samtidig lanserer hun et marerittscenario.
Sport: Norsk fotball må i løpet av relativt få år gjennom en omfattende anleggsomstilling. Over 1500 kunstgressbaner må byttes ut som følge av EU-forbudet mot kjøp og salg av mikroplast.
Forbudet trer i kraft i oktober 2031.
NFF har i første omgang søkt regjeringen om 2,45 milliarder kroner til et fotballens miljøfond over 13 år. Totalt er det anslått at regningen for å løse kunstgresskrisen vil ende på sju milliarder.
Nå kjenner fotballpresident Lise Klaveness på en frustrasjon knyttet til at det oppleves «seigere enn vanlig» å få finansministerens øyne på saken.
– Vi må bare erkjenne at vi sliter med å nå opp på agendaen til finansminister Jens Stoltenberg. Dette handler til syvende og sist om at vi skal få midler til å klare en miljøomstilling som er myndighetsbestemt. Vi støtter den, men vil ikke klare den alene, sier Klaveness.
– Vi forstår veldig godt at det er vanskelig å prioritere inn nye ting på statsbudsjettet i en tid der det er krig og uro i verden, men vi kan ikke godta at man glemmer hjemmebanen, sier Klaveness – og legger til:
– Politisk er det litt fallitt dersom nytt statsbudsjett handler om kuler, krutt og opprustning av forsvar, men ikke hvordan folk skal leve sammen her hjemme.
Nå varsler fotballtoppen at det i tiden som kommer og fram mot høstens stortingsvalg vil bli innledet en offensiv mot det politiske miljøet.
– Vi vil mobilisere kraftig framover for å nå gjennom hos alle partier, men vi forventer selvfølgelig at regjeringen tar kapteinsbindet i denne saken, sier Klaveness.
Regjeringen lovet først at planen skulle komme i løpet av 2024, og deretter rundt påske. I forrige måned fikk NTB opplyst at den vil komme i løpet av våren.
Klaveness er mer enn spent på innholdet.
– For oss er marerittet å få en handlingsplan uten virkemidler. Dette er ikke noe frivilligheten klarer å ta. Det hører dere på summene, sier hun.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har overfor NTB vært tydelig på at regjeringen må jobbe grundig med handlingsplanen.
– Gitt behovet for investeringer i baner og for å utvikle alternativer til gummigranulat, tror jeg de fleste ser at det ikke finnes noen «quick fix». Jeg er opptatt av å jobbe sammen med idretten for å finne gode løsninger, sa han til NTB i april.
Fotballpresidenten sier hun ser at kampen om Stoltenbergs oppmerksomhet er stor, men legger samtidig til:
Regjeringen har i lengre tid varslet en handlingsplan for utfasing av gummigranulat. Den lar fortsatt vente på seg.
(©NTB)