Menu
Eksisterende utenlandskabler fra/til Norge, kapasitet i MW. Kilde: Statnett (Ill: Norsk Klimastiftelse/Haltenbanken)

Frp vil sette begrensninger på krafteksport og si nei til nye utenlandskabler

FrP vil begrense krafteksporten og sier nei til nye utenlandskabler. De ønsker også å reforhandle avtalene med Tyskland og Storbritannia, samt å skille strømprisene for eksport og innenlandsk bruk.

Av tomas | 18.10.2024 13:38:13

Krafteksport: Fremskrittspartiet (Frp) vil begrense krafteksporten og sier nei til nye utenlandskabler i sitt nye partiprogram. De ønsker også å reforhandle avtalene med Tyskland og Storbritannia, samt innføre egne «kabelprisregioner» for å skille strømprisene for eksport og innenlandsk bruk.

Fremskrittspartiet foreslår drastiske endringer i norsk kraftpolitikk. Partiet vil stoppe byggingen av nye utenlandskabler og begrense krafteksporten når vannmagasinene har lav fyllingsgrad. De ønsker også å reforhandle kabelavtalene med Tyskland og Storbritannia, som de mener har bidratt til å presse opp strømprisene i Norge. Det skriver VG fredag.

– Kabler som Tyskland-kabelen har blitt rene eksportprosjekter, uten at vi får nok kraft tilbake, sier Frps energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen til riksavisen. Programkomiteen foreslår i tillegg at norsk vannkraft skal prises høyere enn annen kraft, siden den er regulerbar.

Et av Frps viktigste grep er å opprette egne «kabelprisregioner», der eksportstrøm får en høyere pris enn strøm til innenlands forbruk. Dette skal ifølge Nilsen sikre lavere strømpriser for norske forbrukere uten å skrote kraftbørsen Nord Pool.

Flere av forslagene møter imidlertid motstand fra eksperter.

Kraftanalytiker Olav Botnen mener det blir vanskelig å gjennomføre eksportrestriksjoner og at Norge allerede nyter godt av billig vind- og solkraft fra Europa. Botnen understreker også at linjeforbindelsene i Norge er for svake til å gi jevnere priser nasjonalt uten store utbygginger.

Frps landsstyre skal behandle forslagene til våren, og debatten rundt norsk krafteksport fortsetter med stor tyngde.

Flere nyheter: