Menu
Oslofolk har flere ganger protestert mot nedleggelsen av Ullevål og salg av sykehustomten. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Frp: Kampen er over for å redde Ullevål sykehus

Stortinget skal nok en gang behandle forslag om å stanse nedleggingen av Ullevål sykehus, men det vil ikke føre fram. – Kampen er over, sier Bård Hoksrud.

Av NTB | 19.05.2025 05:43:29

Medisin og helse: Fremskrittspartiet er fortsatt kritisk til nedleggelsen, men vil ikke stemme for et forslag om å stanse planene i tolvte time.

– Det gjør litt vondt. Ikke bare litt, heller, men utbyggingen av nytt sykehus har kommet så langt at det er for sent, sier partiets helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud til NTB.

– Spaden ble satt i jorda i fjor, og byggingen er godt i gang. På et tidspunkt må man si at man setter strek, sier han.

En uvanlig konstellasjon samlet seg om et forslag om å forsøke å stanse sykehusnedleggelsen: Rødt, Senterpartiet og SV – som også har fått med seg de to enkeltrepresentantene fra Pasientfokus og uavhengige Christian Tybring-Gjedde.

– Det er siste sjanse. Nå eller aldri, sa Senterpartiets Kjersti Toppe til Avisa Oslo tidligere i vår.

Tirsdag legges innstillingen fram i helsekomiteen. Men uten Frps støtte, vil forslaget ikke ha mulighet til å få flertall.

Arbeiderpartiet og Høyre sentralt har hele tiden støttet nedleggelsen, selv om det også har vært lokal motstand i partiene. Partiene har til sammen 84 stortingsrepresentanter – akkurat ett for knapt for å danne flertall sammen. Hvis alle de andre stortingsrepresentantene hadde gått sammen, ville det lyktes dem å stanse nedleggelsen.

Frp landet på sin beslutning for to-tre uker siden, ifølge Hoksrud. Partiet har tidligere stemt mot sammenslåingen, men har nå snudd.

Det har vært en rekke forsøk de siste årene på å forsøke å stanse nedleggelsen. Både stortingspolitikere, lokalpolitikere og en aksjonsgruppe har engasjert seg.

Frp og Sp peker nå på hverandre for å forklare hvorfor det gikk som det gikk.

– Partier som stemmer mot dette forslaget nå, bærer et stort ansvar, sier Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe.

Hun mener det ikke er for sent å trekke i nødbremsen.

Sp var i utgangspunktet mot sammenslåing, men svelget kamelen da partiet gikk inn i regjering med Arbeiderpartiet. Toppe har overfor Aftenposten omtalt det som partiets «største og mest smertelige tap». Etter at regjeringssamarbeidet var over, tok Sp opp kampen igjen.

– Nei, det har vi ikke samvittighet til. Dette har enorme virkninger, både med tanke på areal og det økonomiske, sier hun.

I forslaget som nå skal behandles, ber partiene om at byggingen av Nye Rikshospitalet på Gaustad stanses inntil man har fått utredet hva konsekvensene blir for de andre sykehusene i regionen.

Funksjonelle bygg på sykehustomta må ikke bli revet, og planene om å selge tomta må stilles i bero, heter det i forslaget.

Det har likevel vært varslet omkamp i helsekomiteen på Stortinget.

– Vi har vært kritiske hele veien, og jeg frykter konsekvensene av denne omleggingen. Både når det gjelder areal og kostnader. Dette vil suge penger ut av hele Helse sør-øst og alle de andre sykehusene i helseregionen, sier han, men gjentar at det er for sent.

Mens Hoksrud mener at siste punktum nå blir satt i saken, avviser Toppe at motstanderne vil gi opp.

(©NTB)

Flere nyheter: