Menu
Pensjonsreformen er god og nødvendig, mener president Emmanuel Macron. Men ikke alle i Frankrike er enige. Planen har utløst demonstrasjoner og protester i ukevis. Bildet viser en mann som sitter utenfor et knust butikkvindu etter en demonstrasjon på Concorde-plassen i Paris torsdag. Foto: Lewis Joly / AP / NTB

Frankrikes nasjonalforsamling avviser mistillitsforslag mot Macrons regjering

Frankrikes nasjonalforsamling har med knapt flertall avvist det første av to mistillitsforslag som mandag ble fremmet mot statsminister Elisabeth Bornes regjering

Av NTB | 20.03.2023 19:13:59

Arbeidsliv: 278 representanter stemte for mistillitsforslaget, men det måtte få tilslutning fra 287 representanter for å felle regjeringen.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget var regjeringens beslutning om å presse gjennom en pensjonsreform uten avstemning i nasjonalforsamlingen.

Mistillitsforslaget var fremmet av den lille sentrumsgruppen Liot og fikk støtte fra Nupes-alliansen på ytre venstre fløy.

Det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal samling, ledet av Marine Le Pen, har også fremmet et mistillitsforslag. Dette vil ikke få flertall ettersom andre opposisjonspartier har gjort det klart at de vil stemme imot.

Lederne i det konservative partiet Les Républicains (LR) utelukket på forhånd at de ville stemme for mistillitsforslagene.

Reformplanen ble først behandlet i overhuset i nasjonalforsamlingen, der den torsdag ble vedtatt med 193 mot 114 stemmer. Men i underhuset, der Bornes regjering har et mindretall i ryggen, var det usikkert om planen ville få flertall.

Regjeringen valgte derfor å utnytte et smutthull i loven som gir anledning til å omgå nasjonalforsamlingen for å få vedtatt en lov.

Partiet til president Emmanuel Macron og statsminister Borne, Renaissance, har ikke lenger flertall i nasjonalforsamlingen, men det var likevel ikke ventet at mistillitsforslagene ville få flertall.

Den omstridte reformen innebærer at pensjonsalderen økes fra 62 år til 64 år, og at folk må stå lenger i arbeidslivet for å kunne få full pensjon. Planen har i lengre tid resultert i demonstrasjoner og protester.

(©NTB)

Flere nyheter: