Menu
Mont-Saint-Michel rager over det flate landskapet ved Normandie-kysten, slik klosteret har gjort i tusen år. Arkivfoto: Thibault Camus / AP / NTB

Frankrikes berømte klosterøy feirer tusenårsjubileum

Ved høyvann ser Mont-Saint-Michel ut til å stige rett opp av havet ved kysten av Normandie. I år er det 1000 år siden klosterets grunnsteinen ble lagt ned.

Av NTB | 05.06.2023 16:58:54

Vitenskap og teknologi: Klosterøya står på Unescos verdensarvliste og er en av Frankrikes fremste turistattraksjoner. 1000-årsjubileet skal feires gjennom hele sommeren og fram til november. I tillegg til utstillinger, konserter og danseforestillinger, holdt president Emmanuel Macron en festtale mandag.

I løpet av besøket fikk Macron også se en utstilling med 30 gjenstander som forteller historien om Mont-Saint-Michel. Blant disse er en restaurert statue av erkeengelen Mikael, som har gitt klosteret navn. Sagnet sier at han viste seg i år 708 og instruerte biskopen av Avaranches til å bygge en kirke på tidevannsøya.

I tillegg til en kirke dedisert til erkeengelen, ble det bygget fire krypter. Anlegget som ble oppført i 966, ble fort for lite til å håndtere alle pilegrimene som valfartet til stedet. På 1000-tallet startet derfor byggingen av klosteret som fortsatt står der og strekker seg opp fra havet mot himmelen.

Senere i historien klarte øya å unngå havne i engelskmennenes klør i hundreårskrigen, den lange perioden med væpnet konflikt mellom England og Frankrike fra 1337 til 1453.

På den andre siden av Den engelske kanal, nærmere bestemt i Cornwall, ligger søsterklosteret St. Michael’s Mount, en avlegger av Mont-Saint-Michel, som har mange likhetstrekk med sin franske storesøster. Ikke bare er navnet det samme, den britiske versjonen ligger også på en liten nesten sirkelrund øy like utenfor kysten.

Under andre verdenskrig brukte tyskerne en av kirkene på klippeøya som utsiktspost, samtidig som Mont-Saint-Michel ble en attraksjon for tyske turister og soldater. Utslitte tyske soldater trakk seg tilbake til øya etter D-dagen, men 1. august var øya og klosteret på allierte hender.

I 1979 ble Mont-Saint-Michel og bukta der klosteret ligger ført, opp på Unescos liste over verdens fells kulturarv.

I fjor kom 2,8 millioner besøkende til øya, inkludert 1,3 millioner som besøkte klosteret. Det gjør Mont-Saint-Michel til ett av de mest populære turistmålene i Frankrike utenfor Paris. Selv med Macron på plass, var øya åpen for andre besøkende, men lokale myndigheter hadde tatt sine forholdsregler for å sørge for at alt fungerte smidig samtidig som sikkerheten ble ivaretatt.

Mont-Saint-Michel var fortsatt forholdsvis nytt da det ble avbildet på Bayeux-teppet, et 70 meter langt veggteppe som fremstiller Vilhelm Erobrerens invasjon og slaget ved Hastings i 1066. Vilhelm var hertug av Normandie før han beseiret Harold Godwinson og ble konge av England.

Etter en lang nedgangsperiode fra reformasjonen og fram til den franske revolusjonen, ble klosteret fengsel for geistlige revolusjonsmotstandere. Fengselet ble stengt i 1863, og elleve år senere ble klosteret fredet.

De siste 15 årene har franske myndigheter brukt over 32 millioner euro – nesten 380 millioner kroner med dagens kurs – på å restaurere klosteret, et arbeid som nå nærmer seg slutten. De siste årene har de også forsøkt å beskytte miljøet rundt mot slitasje og annen påvirkning fra masseturisme.

(©NTB)

Flere nyheter: