Menu
Mistilliten til forskning på klimaendringer har gått fra 11 prosent i 2019 til 19 prosent i 2024. Her et foto fra nyhetsbyrået AP fra en åker med mais Ohio i USA som produserer etanol, og som forskere studerer. Karbondioksid får gjerne mesteparten av skylden for verdens klimagassutslipp. Men bittesmå organismer i verdens åkre avgir ifølge forskere en langt kraftigere gass, nemlig lystgass. Foto: Kiichiro Sato, AP / NTB.

Forskere skal forske på tillit til forskning

Nordmenns tillit til forskning på fornybar energi og klimaendringer går ned. Nå skal et nytt prosjekt forske på tillit til forskning.

Av NTB | 30.05.2024 13:53:08

Økonomi og næringsliv: Tall fra Forskningsrådets siste måling av nordmenns holdning til forskning, viser at tilliten til flere forskningsfelt er på sitt laveste nivå siden de startet å måle tilliten til forskning i 2019.

Målingen viser at andelen som uttrykker mistillit til forskning på fornybar energi, har steget fra 6 prosent i 2019 til 15 prosent i 2024. Mistilliten til forskning på klimaendringer har gått fra 11 prosent i 2019 til 19 prosent i 2024.

Nå setter Forskningsrådet i gang et forskningsprosjekt som skal forske på tilliten til forskning. Formålet med prosjektet er å forstå hva det er som skaper tillit mellom samfunnet og forskningen.

– Når vi kan se tilløp til langsiktige endringer i tilliten mellom samfunn og forskning, må vi også forstå hva oppfatninger av, og sider ved, forskning som blir vektlagt når folk uttrykker tillit eller mistillit, sier Signe Bock Segaard fra Institutt for samfunnsforskning (ISF).

(©NTB)

Flere nyheter: