Forskere har utviklet enzym som kan bryte ned en bestemt type plast
Et dansk forskerteam har utviklet et enzym som kan bryte ned plast av typen polykarbonat, slik at det kan gjenbrukes.
Vitenskap og teknologi: Plasttypen polykarbonat finnes i mange hverdagsprodukter. Blant annet er plastflasker, hageredskaper og husholdningsvarer ofte basert på polykarbonat.
Bare i fjor ble det på verdensbasis brukt anslagsvis 4,5 millioner tonn polykarbonat.
Nå har et forskerteam i Aalborg i Danmark utviklet et enzym som kan bryte ned både denne og andre typer plast. Det vil være langt mer klimavennlig enn å bruke dagens kjemiske prosesser.
Men for at enzymer skal kunne erstatte den kjemiske nedbrytningsprosessen i framtiden, vil det kreve flere timer i laboratoriet.
– Det er inntil videre en prototyp vi har utviklet fordi den i en teknisk prosess er for langsom til å bryte ned plasten, sier Petersen til nyhetsbyrået Ritzau.
Men oppdagelsen av at enzymer kan brukes på denne måten, er ikke helt ny.
I 2018 oppdaget en gruppe britiske og amerikanske forskere ved en tilfeldighet et nytt enzym som i modifisert form viste seg å kunne bryte ned PET, en plasttype som vanligvis brukes i flasker.
– Lykketreff spiller ofte en betydelig rolle i grunnforskning, konstaterte professor John McGeehan den gang i et intervju med BBC.
– Ved en kjemisk nedbrytning bruker man mye mer energi og en meget høy temperatur på om lag 300 grader, mens man bruker om lag 70 grader til å nedbryte plast ved hjelp av enzymer, sier Evamaria Petersen. Hun jobber ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet.
Polykarbonat har inntil nå vært regnet som ikke nedbrytbart og miljøskadelig for verden. Med den nye metoden vil enda mer plast kunne gjenbrukes.
(©NTB)