Forskere ber om hjelp til å kartlegge lurv i Oslofjorden
Forskere jobber med å finne ut hvordan lurv sprer seg i Oslofjorden. Nå ber de folk om å hjelpe til med å overvåke de store klasene med trådalger.
Natur og miljø: Oslofjorden er som kjent i dårlig form. Torsken er nesten borte, ålegress forsvinner og oksygennivået i vannet synker, ifølge Norsk institutt for vannforskning (Niva). Lurv – en samlebetegnelse på en sammenvevd uformelig masse av fintrådige alger – er en av truslene mot annet liv i fjorden, blant annet det viktige ålegresset.
Forskerne vil ha hjelp fra frivillige til å finne ut hvordan lurv sprer seg i sommerhalvåret. Oslofjordens Friluftsråd (OFS) bidrar ved å skaffe folk gjennom prosjekter som Kysthjelperne og Lurveovervåkingen.
– Folk ønsker å gjøre noe konkret, og dette prosjektet gir dem muligheten til å bidra på en måte som faktisk kan gi resultater, sier Nicolay Moe i OFS.
Forskerne forsøker også for å finne ut hva som best kan hjelpe fjorden, og om flere tiltak sammen gir større effekt enn hvert tiltak alene.
– Vi vet at mange vil bidra, men det er fortsatt usikkert hva som faktisk virker. Derfor vil vi samle erfaringer og teste ulike løsninger, sier prosjektleder og seniorforsker Eli Rinde ved Niva.
Under de flytende badstuene på Sørenga henger det allerede blåskjellstrømper, og det skal etableres en kunstig sjøbunn. Andre steder skal det også dyrkes blåskjell og tare som skal bedre oksygennivået.
(©NTB)