Menu
Flom på Lona på Toten etter at ekstremværet Hans rammet Innlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Forsker: For tidlig å si i hvilken grad klimaendringene bidro til Hans

Klimaendringene øker risikoen for den typen kraftig nedbør som denne uken har rammet Sør-Norge, fastslår forsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Av NTB | 09.08.2023 11:24:42

Vær: Årsaken er at mer vann fordamper når det blir varmere. Dermed kan også nedbørsmengdene bli større.

Likevel er det for tidlig å si i hvilken grad klimaendringene har påvirket uværet Hans. For å finne ut av det, må grundigere undersøkelser eventuelt gjøres.

– Skyldfordelingen er ikke avgjort, sier Hygen til NTB.

Samtidig legger han til at alle ekstremvær nå har en komponent av klimapåvirkning i seg.

Hans drev inn over Østlandet fra Sverige, noe som er svært uvanlig. De aller fleste kraftige uværene som rammer Sør-Norge, kommer fra vest.

– Dette uværet har en hovedstruktur som jeg ikke har sett før, sier Hygen, som har jobbet i Meteorologisk institutt i om lag 20 år.

Han sier Meteorologisk institutt er svært interessert i å ta i bruk nye metoder for å undersøke i hvilken grad konkrete uvær er knyttet til klimaendringene. Foreløpig er det uklart når dette kan skje, men Meteorologisk institutt har diskutert muligheten med NVE.

Onsdag morgen viste 15 av NVEs målestasjoner 50-årsflom, ifølge VG. Avisa Hallingdølen skriver at flommen på Nesbyen trolig er den verste på over hundre år.

(©NTB)

Flere nyheter: