Fornybar Norge: Norge taper på å henge etter EUs energilover
Norge henger langt etter EU i energilovgivningen. Dette er blitt uholdbart for næringslivet, mener Fornybar Norge.
Politikk: Grønt norsk hydrogen kan ikke sertifiseres i EU.
Norske prosjekter får problemer med å få tilgang EUs hydrogenbank.
Norsk luftfart får ikke registrert fornybart drivstoff i EUs databaser og må dermed kjøpe flere kvoter for sine utslipp.
Alt dette er et resultat av at Norge henger etter EU i energilovgivningen, slo spesialrådgiver Knut Kroepelien i Fornybar Norge fast i regjeringens høring om EØS-utredningen onsdag.
Blant disse er EUs Ren energi-pakke fra 2018. Blant rettsaktene i pakken er det omstridte fornybardirektivet.
– Siden den gang har EU fått to nye pakker på plass. Dette får nå konkrete konsekvenser for norsk fornybarnæring, sier Kropelien.
På fjorårets Arendalsuke kunngjorde energiminister Terje Aasland (Ap) med brask og bram overfor NTB at Norge skal bli med i hydrogenbanken.
Men problemet er at definisjonen av hva som er grønt hydrogen, ligger innbakt i fornybardirektivet.
Det kan igjen føre til problemer for norske hydrogenprosjekter å få støtte fra banken.
Men helt svart er det ikke. I april i år var det norske selskapet Skiga blant de første sju selskapene som fikk støtte fra hydrogenbanken.
– På energiområdet er situasjonen nå blitt uholdbar for næringslivet, sier han og viste til det såkalte etterslepet av EU-regler som ikke er blitt innlemmet i EØS-avtalen.
EUs hydrogenbank ble opprettet i 2022, med et totalbudsjett på 800 millioner euro. Hydrogenbanken er en finansieringsmekanisme som skal få fart i produksjonen av fornybart hydrogen.
Så lenge Norge ikke har sagt ja til direktivet, blir det mye vanskeligere å få definert norsk hydrogen som grønt, forklarer Fornybar Norge til NTB.
(©NTB)