Menu
Fra 2025 skal alle nye hurtigbåter være utslippsfrie. Her er hurtigbåten M/S Valderøy på vei til kai i Ålesund. Foto: Paul Kleiven / NTB

Foreslår utslippsfrie hurtigbåter og ferger

Regjeringen la i dag fram et forslag om at alle nye hurtigbåter skal være utslippsfrie innen 1.januar 2025. Årlig slipper hurtigbåter og ferger til sammen ut 710.000 tonn CO2.

Av tomas | 10.05.2023 14:39:52

Miljøvern: Regjeringen la i dag fram et forslag om at alle nye hurtigbåter skal være utslippsfrie innen 1.januar 2025.

Forslaget innebærer også innføring av nullutslippskrav for ferger så tidlig som mulig, skriver Samferdselsdepartementet i en pressemelding.

– Både staten og mange fylkeskommuner har allerede erstattet gamle dieselferger med nullutslippsalternativer, og vi ser en lovende utvikling for hurtigbåtene. Men utslippene må fortsatt ned, og derfor ønsker jeg å innføre krav til nullutslipp for både ferjer og hurtigbåter, sier Arbeiderpartiets samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener kravet om nullutslipp vil sette fart på utviklingen, og at det er nødvendig for et grønt skifte i sektoren.

– Det å bruke muskelen som er offentlige innkjøp, er en veldig viktig del av klimapolitikken, og jeg er veldig glad for at vi får disse kravene nå, sier han til NRK.

Om lag 200 ferger og 80 hurtigbåter går langs kysten av Norge. Årlig slipper de til sammen ut 710.000 tonn CO2.

Flere nyheter: