FNs nødhjelpssjef til Sudan, der kampene fortsetter
Kampene i Sudan fortsetter til tross for våpenhvilen, og stadig flere flykter. FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths kaller situasjonen katastrofal.
Politikk: Over 100.000 har ifølge FN alt flyktet til nabolandene Sør-Sudan, Tsjad, Egypt, Eritrea, Etiopia, Den sentralafrikanske republikk og Libya, men FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) frykter at man bare har sett begynnelsen og at over 800.000 mennesker de neste ukene kan komme til å flykte fra landet.
– I konsultasjon med alle berørte regjeringer og partnere har vi kommet fram til et planleggingstall på 815.000 mennesker som kan komme til å flykte, sier Raouf Mazou i UNHCR.
– Situasjonen som har utspilt seg der siden 15. april er katastrofal, tvitrer han.
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er nå bare 16 prosent av sykehusene og klinikkene i Khartoum i drift, og situasjonen betegnes som desperat.
– Helsepersonell i Sudan har gjort det umulige mulig og har tatt seg av de sårede uten tilgang til vann, elektrisitet og helt grunnleggende medisinsk utstyr, sier ICRCs regionale direktør for Afrika, Patrick Youssef.
– Det er ekstremt vanskelig logistisk å bringe forsyninger midt inn i en aktiv konflikt, medgir han.
– Vi gjenopptar nå raskt våre programmer for å levere den livreddende hjelpen som mange trenger så desperat, tvitrer WFPs leder Cindy McCain.
Ifølge FNs spesialutsending til Sudan, Volker Perthes, har de to rivaliserende generalene gått med på nye forhandlinger, men det er ikke kjent når disse vil finne sted.
Ifølge Perthes vil representanter for de to trolig møtes i Sør-Sudan eller Saudi-Arabia, men dette er ikke bekreftet.
Nærmere 100 mennesker er drept og over 330.000 er internt fordrevet i Darfur siden midten av april, ifølge tall fra FN.
– Helsevesenet der har kollapset totalt, opplyser den lokale legeforeningen, og hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser opplyste før helgen at de har måttet innstille nesten alt sitt arbeid i regionen.
Darfur slikker fortsatt sårene etter krigen som brøt ut da Sudans daværende president Omar al-Bashir satte inn den arabiske Janjaweed-militsen mot ikke-arabiske minoriteter i regionen. Minst 300.000 mennesker ble drept og nærmere 2,5 millioner ble drevet på flukt, ifølge FN.
Janjaweed-militsen, som anklages for omfattende krigsforbrytelser, ble senere til RSF-militsen som i dag ligger i krig med regjeringshæren i landet.
Millioner av sudanere i og rundt hovedstaden har forskanset seg i hjemmene sine, og mange av dem er i ferd med å gå tom for mat og rent drikkevann.
FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths ankom mandag Nairobi i Kenya og planlegger et besøk i Sudan for å se hvordan det kan bringes inn forsyninger til sivile som er fanget av kamphandlingene.
Seks konteinere med medisinsk utstyr fra WHO ankom i helgen havnebyen Port Sudan bed Rødehavet, og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har også sendt medisinsk utstyr til landet.
Verdens matvareprogram (WFP) opplyste mandag at også de vil gjenoppta forsendelsene av nødhjelp, som ble stanset da tre ansatte ble drept kort tid etter at kampene brøt ut.
Konflikten mellom de to generalene og deres styrker er ikke begrenset til Khartoum-området, men har også bidratt til lovløse forhold i Darfur-regionen.
(©NTB)