Menu
FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar, Tom Andrews, mener verdenssamfunnet må endre kurs og innta en helt annen holdning til kuppgeneralene i landet. Foto: AP / NTB

FN-utsending vil ha kursendring overfor Myanmars generaler

Verdenssamfunnet må ta sitt forhold til de militære kuppmakerne i Myanmar opp til ny vurdering, sier FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i landet.

Av NTB | 21.06.2023 13:28:56

Krig og konflikter: Thomas Andrews viser til at det har vært null framgang i implementeringen av fredsplanen den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen Asean har inngått med kuppmakerne.

Fredsplanen, som er i fem punkter, tar blant annet til orde for øyeblikkelig stans i voldshandlingene, tilgang for hjelpeorganisasjoner og en inkluderende fredsdialog.

– Krisen i Myanmar har nådd et viktig vendepunkt. Det er på tide at verdenssamfunnet revurderer sin tilnærming til krisen, sa Andrews på en pressekonferanse i Indonesias hovedstad Jakarta onsdag.

– Det er helt avgjørende med en kursendring. En slik endring vil kreve visjon og lederskap, og jeg tror at Indonesia kan utøve slikt lederskap, sa Andrews.

Andrews ber nå Asean om å stenge døra helt for militærjuntaens representanter og ikke lenger invitere dem til noen form for møter. Dette for ikke å gi kuppmakerne legitimitet.

Denne uka inviterte imidlertid Thailand militærjuntaens utenriksminister Than Shwe til uformelle samtaler.

Indonesia og Malaysia, som er blant militærjuntaens hardeste kritikere i Asean, boikottet møtet. Singapore rettet skarp kritikk mot Thailand for å invitere generalen.

– Våre data viser at den menneskelige kostnaden ved konflikten er høyere enn hittil antatt. Selv om juntaen utvilsomt står bak de fleste av drapene, har de som kjemper mot juntaen, også mye blod på hendene, sa seniorforsker Stein Tønnesson da rapporten ble presentert.

Ifølge observatørgruppa AAPP er nesten 23.000 mennesker pågrepet etter kuppet, blant dem landets folkevalgte leder Aung San Suu Kyi. Hun er siden dømt til 33 års fengsel.

Verdenssamfunnets og Aseans tilnærming til Myanmar fungerer ganske enkelt ikke, slo han fast.

De ti Asean-landene er splittet i synet på Myanmar, men har siden kuppet i 2021 stengt landets generaler ute fra sine toppmøter.

Norske Prio la nylig fram en rapport som viser at minst 6000 sivile ble drept i Myanmar i løpet av de første 20 månedene etter kuppet i 2021.

(©NTB)

Flere nyheter: