Menu
Innbyggere i Derna i Libya leter etter omkomne etter at to demninger brast som følge av ekstremt mye nedbør og oversvømte store områder i byen. Foto: Yousef Murad / AP / NTB

FN-topp: Værvarsling kunne reddet de fleste i Libya

Hvis værvarslingen hadde fungert og blitt fulgt opp med handling, kunne de fleste livene i flomkatastrofen i Libya ha vært reddet, ifølge FN-topp.

Av NTB | 14.09.2023 12:34:33

Vær: – Nødetatene ville ha vært i stand til å evakuere folk, og vi ville unngått de fleste dødsfallene, sier lederen for Verdens meteorologiorganisasjon (WMO), Petteri Taalas, på en pressekonferanse torsdag.

Opptil 20.000 mennesker kan ifølge lokale myndigheter ha mistet livet i ekstremværet som førte til at to demninger brast og oversvømmet store områder i den libyske kystbyen Derna i begynnelsen av uken.

Begge prosessene har ifølge rapporten sporet kraftig av. Med nåværende tiltak vil verden verken nå klimamålene i Paris-avtalen eller målene om en bærekraftig utvikling.

I stedet undergraver klimaendringene nesten alle bærekraftmålene, konkluderer rapporten. Kun 15 prosent av de 17 målene er i rute, åtte år etter at de ble vedtatt på FNs hovedforsamling. Målet er at de skal være oppfylt i 2030.

– Når vi er omtrent halvveis til 2030-målene, er vitenskapen klar. Planeten har sporet kraftig av fra veien mot klimamålene. Dette undergraver verdens innsats for å takle sult, fattigdom og sykdom, sikre bedre tilgang til rent vann og energi, samt mange andre aspekter ved bærekraftig utvikling, heter det i rapporten.

– 2023 har gjort det klar for alle at klimaendringene er her. Rekordtemperaturer svir av jord og varmer opp havet, mens ekstremvær skaper kaos rundt omkring på kloden. Siden vi vet at dette bare er begynnelsen, er verdens respons altfor svak, sier FNs generalsekretær António Guterres i en pressemelding.

– På dette epokegjørende tidspunktet i historien, når vi er kommet halve veien mot bærekraftmålene, står det vitenskapelige samfunnet samlet i kampen for å oppnå velstand for folk og planeten, sier Petteri Taalas i en pressemelding.

Rapporten viser blant annet hvordan værmeldinger kan bidra til bedre matproduksjon og avverge sult. Det er også viktig å få på plass et varslingssystem for ekstremvær over hele kloden.

– Banebrytende vitenskapelige og teknologiske framskritt, slik som høyoppløselig klimamodellering, kunstig intelligens og kortsiktige værmeldinger, kan katalysere endringer for å oppnå FNs bærekraftmål, sier Taalas.

FNs bærekraftmål ble vedtatt i FNs hovedforsamling i 2015 og går blant annet ut på at det skal bli slutt på sult og ekstrem fattigdom, og at alle skal få utdanning.

WMO-sjefen uttalte seg i forbindelse med torsdagens publisering av FN-rapporten United in Science. Der fastslår forskerne at det haster med å få på plass nye vitenskapelige løsninger, både for å takle klimaendringene og for å nå FNs bærekraftmål.

Rapporten består av innspill og ekspertise fra i alt 18 FN-organisasjoner. Den blir publisert i forkant av toppmøtet for FNs bærekraftmål i New York 18.–19. september og FNs hovedforsamling, som holdes de påfølgende dagene.

WMO understreker at behovet for vitenskap og løsninger er større enn noensinne.

(©NTB)

Flere nyheter: