FN-topp kaller situasjonen rundt amerikanske deportasjoner «dypt urovekkende»
FNs menneskerettssjef uttrykker bekymring over antallet mennesker som har blitt deportert fra USA etter Donald Trumps innsettelse.
Politikk: – Denne situasjonen vekker alvorlige bekymringer angående en rekke rettigheter som er grunnleggende både for amerikansk og internasjonal folkerett, sier FNs menneskerettssjef Volker Türk.
I en uttalelse viser han blant annet til at det ifølge amerikanske tall er deportert 142.000 mennesker siden Donald Trumps innsettelse 20. januar.
15. mars ble det kjent at Trump ville bruke loven til å deportere venezuelanske migranter.
Rundt 250 latinamerikanere, de fleste fra Venezuela, ble sendt til det beryktede høysikkerhetsfengselet Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT) i El Salvador i mars.
CECOT er blitt sammenlignet med en konsentrasjonsleir og regnes som El Salvadors fremste symbol på myndighetenes omstridte kamp mot organisert kriminalitet.
FNs menneskerettskontor (OHCHR) har uttalt at de har mottatt informasjon fra familiemedlemmer og advokater til over 100 venezuelanere som det antas at sitter i CECOT.
Turk reagerer også på omstendighetene rundt flere av deportasjonene, hvor mennesker skal ha blitt påført lenker, samt det han omtaler som nedverdigende retorikk mot migranter. Han beskriver det som dypt urovekkende.
– Jeg har etterspurt nødvendige tiltak fra amerikanske myndigheter for å sikre overholdelse av rettssikkerhet, å gi rask og full effekt til domstolsavgjørelsene, å verne barns rettigheter og å stoppe utsendelsen av enhver person til et land der det er reell risiko for tortur eller annen uopprettelig skade.
Spesielt reagerer Türk på bruken av Alien Enemies Act, som er ment for bruk i krigstid og som ikke har blitt anvendt siden 2. verdenskrig. Den gir presidenten omfattende fullmakter til å spore opp og deportere innvandrere som ikke har lovlig opphold i landet.
– Familier vi har snakket med, har uttrykt en følelse av total maktesløshet i møte med det som har skjedd, og deres smerte ved å se sine slektninger stemplet og behandlet som voldelige kriminelle, til og med terrorister, uten noen rettslig vurdering av gyldigheten av påstandene mot dem, sier Türk.
(©NTB)