Menu
FNs nødhjelpskoordinator for Ukraina Denise Brown og utenriksminister Anniken Huitfeldt under humanitært møte for Ukraina i Oslo Rådhus. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

FN-topp frykter vinteren i Ukraina: – Ekstremt bekymret

FNs nødhjelpskoordinator i Ukraina sier hun er mer bekymret enn noen gang i løpet av krigen. Norge gir FN 650 nye millioner som skal hjelpe ukrainerne i vinter.

Av NTB | 26.09.2023 10:52:27

Politikk: De pengene kommer til å gjøre en nytte, sier FN-topp Denise Brown. Hun var i Oslo tirsdag for å delta på et internasjonalt møte om nødhjelp til Ukraina. 150 personer fra 80 delegasjoner deltok.

Norge har de siste dagene varslet at én milliard kroner fra Nansen-programmet skal gå til nødhjelp i Ukraina før vinteren. 650 millioner går via FN, mens 350 millioner går via Røde Kors.

– Jeg er faktisk mer bekymret nå enn jeg har vært de tolv månedene jeg har vært i Ukraina. Det er ventet at det blir kaldere i vinter. Russland har igjen begynt å angripe kraftforsyningen, som de også gjorde i fjor vinter, sier Brown til NTB.

– Liv går tapt på en nesten daglig basis på grunn av angrep på sivil infrastruktur, sier Brown – og legger til at angrepene også legger økonomien i lokalsamfunn i ruiner.

Hun takket utenriksminister Anniken Huitfeldt for å være vertskap for møtet – og for å legge nye midler på bordet.

– Vinteren kan bli kaldere. Vi må vise at vi er der for det ukrainske folk over tid. Vi er utålmodige for å komme i gang med gjenoppbyggingen, men det er behov for mer humanitær hjelp for å gi folk mat, vann, skole og elektrisitet gjennom vinteren, sier Huitfeldt til NTB.

Et stort spørsmål som blir diskutert både på møtet i Oslo og rundt om i Europa nå, er hvordan man skal nå fram med hjelp til dem som lider mest langs frontlinjen.

Der spiller FN og Røde Kors en viktig rolle, sier Huitfeldt.

– De har et apparat på bakken i Ukraina. Men det vanskelige er de russiskkontrollerte områdene, å få tilgang der. Vi må stå fast ved de humanitære prinsippene om at alle skal få hjelp, uansett hvor de er i krig, sier utenriksministeren.

– Det er et stort nettverk på plass. Vi må ha det for å sørge for at hjelpen når fram, sier Brown.

Støtten Norge har gitt de siste dagene, er en del av Nansen-programmet, som ble vedtatt av et bredt stortingsflertall i februar i år. Programmet består av 75 milliarder kroner over en femårsperiode og skal brukes til både militær, sivil og humanitær hjelp.

FN-pengene skal ifølge Utenriksdepartementet bidra til at de mest sårbare, barn, flyktninger og internt fordrevne får livsviktig bistand og tilgang til blant annet husly, mat, vann og sanitær, utdanning, helsehjelp og psykososial støtte, samt beskyttelse mot seksualisert og kjønnsbasert vold.

– Vi frykter at det blir en ny hard vinter for det ukrainske folket. Vi skal gjøre alt vi kan for å forberede oss på vinteren, sier Lenarcic til NTB.

Han viser til at det er sendt over 4.000 generatorer til Ukraina. EU vil fortsette å hjelpe Ukraina med å gi strøm og varme til folk i vinterkulda, sier Lenarcic.

– Vi er veldig takknemlige overfor Norge og utenriksminister Huitfeldt for å jobbe med dette og være vertskap for dette viktige møtet. Ambisjonen for møtet er enkel: Vi vil støtte Ukraina så lenge det er behov for det, sier EU-toppen.

Med bidraget til det humanitære landfondet i Ukraina bidrar Norge også med støtte til lokale organisasjoner i det ukrainske sivilsamfunnet.

– Det er imponerende å se hvordan lokale organisasjoner tar ansvar og er de første til å nå ut til sårbare grupper, til områder som ligger nær fronten, og i områder der kontrollen er tatt tilbake fra russisk okkupasjon, sier Huitfeldt.

Norge har tidligere bidratt med over 3,5 milliarder kroner i humanitær støtte til Ukraina og flyktningarbeid i naboland siden Russlands angrep på Ukraina i februar 2022.

Hun kom til møtet med et klart budskap om at mennesker i Ukraina kommer til å lide i vinter.

Huitfeldt er enig med FN-toppen i at det kan bli en mørk vinter for Ukraina.

Brown i FN sier at hun er bekymret for hvordan de skal nå fram til alle langs frontlinjen. Hun sier FN jobber langs tre hovedspor: Konvoier med medisin og annen nødhjelp – for eksempel voksenbleier til eldre som sitter fast i byer ved frontlinjen – samt tett koordinering med lokale organisasjoner og pengeoverføringer.

EUs kommissær for krisehåndtering, Janez Lenarcic, sier at han også frykter vinteren som kommer.

Ifølge FN-anslag har over 17 millioner mennesker i Ukraina behov for humanitær bistand.

(©NTB)