Menu
Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble ødelagt i eksplosjoner i september i fjor. USA kjente på forhånd til ukrainske planer om å sprenge ledningene, ifølge The Wall Street Journal. Foto: Den svenske kystvakten / NTB

FN orientert om funn etter Nord Stream-sabotasjen

Tyskland har orientert FNs sikkerhetsråd om funn av spor etter eksplosiver på en yacht som landet mistenker ble brukt da Nord Stream-rørledningene ble sprengt.

Av NTB | 12.07.2023 10:53:08

Politikk: – Det mistenkes at båten det gjelder, kan ha blitt brukt til å transportere eksplosiver som detonerte på gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2, heter det i brevet til Sikkerhetsrådet, som også Sverige og Danmark har undertegnet.

– På det nåværende tidspunkt er det ikke mulig å fastslå identiteten og motivet til gjerningspersonene med sikkerhet, særlig når det gjelder spørsmålet om hvorvidt det var en stat eller en statlig aktør som sto bak hendelsen, heter det videre.

– Ingen av etterforskningene er blitt avsluttet, og så langt er det fortsatt ikke mulig å si når de vil være ferdige, står det i brevet.

Opplysningen om funn av spor av sprengstoff fremkommer i Tysklands del av brevet, som er sendt til FNs sikkerhetsråd i forkant av et møte som Russland har innkalt til.

Russland har anklaget Vesten for å stå bak sabotasjen og har krevd uavhengig internasjonal etterforskning. Moskva har også gjentatte ganger krevd å få innsyn i etterforskningsmaterialet.

I mai ble ambassadørene til Tyskland, Sverige og Danmark kalt inn på teppet i russisk UD, der de fikk overlevert en protest over manglende framgang i etterforskningen.

Ifølge gravejournalister i Süddeutsche Zeitung og radiostasjonene WDR/NDR, den polske nettavisen Frontstory, svenske Expressen og danske Berlingske peker sporene mot den drøyt 50 fot store seilbåten Andromeda. Den befant seg i området da rørledningene ble sprengt.

Båten ble i begynnelsen av september i fjor leid av fem menn og en kvinne som la ut fra marinaen i Hohe Düne noen mil nord for Rostock i Tyskland. Deretter satte båten kurs mot internasjonalt farvann nord for Bornholm der sabotasjen fant sted.

Tysk politi fattet tidlig interesse for båten og fant spor av militært sprengstoff på bordet i salongen. Sprengstoffet var ifølge eksperter egnet til bruk under vann.

Tysk politi har fastslått at en av de seks som var om bord i Andromeda da Nord Stream-rørledningene ble sprengt, utga seg for å være rumener. Passet han viste fram i marinaen i Hohe Düne, var imidlertid falskt, og etterforskerne mener med stor grad av sikkerhet å ha identifisert vedkommende som en 26 år gammel ukrainsk soldat.

Søk i sosiale medier knytter mannen til en nasjonalistisk organisasjon i Ukraina, men det er ikke kjent hvor han nå befinner seg. Ifølge slektninger tjenestegjør han i forsvaret og kan ikke nås.

Verken Ukrainas forsvarsdepartement eller landets militære etterretningstjeneste har villet svare på spørsmål om 26-åringen.

Zelenskyj fastholder i intervjuet at Ukraina ikke var kjent med planene om å sprenge rørledningene. Han sier også at det ville ha vært ham som president som ga ordre om en slik aksjon, noe han nekter for å ha gjort.

– Jeg ville aldri gjort det, sa han.

Informasjonen kom ifølge avisens kilder fra Nederlands militære etterretningstjeneste, som hadde fått kjennskap til at et sabotasjeteam fra Ukraina planla å leie en seilbåt og benytte denne til å frakte en gruppe dykkere til stedet der rørledningene skulle sprenges.

Sabotasjeteamet rapporterte angivelig direkte til Ukrainas forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj.

Bare uker før sprengningen advarte CIA Ukraina mot å gjennomføre operasjonen, ifølge WSJs kilder.

De tre landene gjennomfører separate etterforskninger av sabotasjeaksjonen mot de to rørledningene.

Det var i september i fjor at de to russiske rørledningene ble sprengt i Østersjøen, i krysningsområdet mellom Tysklands, Sveriges og Danmarks økonomiske soner.

Hvem som faktisk hadde benyttet båten i det aktuelle tidsrommet, har ikke vært lett å fastslå. Det polske selskapet Feeria Lwowa sto som leietaker, men viser seg å være et postboksselskap registrert i Warszawa.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger nektet for at landet sto bak sprengningen av de to gassrørledningene, senest i et intervju med Politico og tyske Bild i juni.

Ifølge The Wall Street Journal fikk CIA imidlertid detaljert informasjon på forhånd om den ukrainske planen om å sprenge de to gassrørledningene.

Flere nyheter: