Menu
Marokkos tidligere justisminister Mohamed Auajjar har ledet FN-granskere, som på oppdrag fra FNs menneskerettsråd har undersøkt anklagene om grove overgrep mot flyktninger og migranter i Libya. Foto: AP / NTB

FN: Norskstøttet EU-fond har bidratt til grove overgrep i Libya

FN-granskere slår fast at et norskstøttet EU-fond har lagt til rette for overgrep mot flyktninger og migranter i Libya. Norge kaller det bekymringsfullt.

Av NTB | 30.03.2023 10:24:02

Kriminalitet og rettsvesen: EU-parlamentet krevde samme år at støtten til Libyas kystvakt måtte stanses, men i stedet ble den trappet opp. Senest i år fikk kystvakten et nytt skip fra EU, og ytterligere to er under klargjøring. EU bidro nylig også med en rekke mindre patruljebåter.

Norge har også vært representert i styrende organer i EUTF og bidro senest sommeren 2020 med 60 millioner kroner til fondet som ble avsluttet 31. desember 2021.

– Rapporten til FNs særskilte oppdrag for faktainnhenting om situasjonen i Libya er bekymringsfull. Situasjonen for flyktninger og migranter i Libya er svært alvorlig. Dette tar vi jevnlig opp med libyske myndigheter, sier pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet til NTB.

(©NTB)

Flere nyheter: