Mange syrere vil hjem – men usikkerheten er stor
Flere hundre tusen syriske flyktninger kan komme til å reise hjem de neste månedene, ifølge FN. Men det krever politisk stabilitet og gjenoppbygging av landet.
Krig og konflikter: – For at syrere skal kunne reise hjem, må de ha et hjem å reise til, sier Annika Sandlund ved FNs flyktningorgan UNHCR til nyhetsbyrået TT.
Over 50.000 syrere har reist tilbake til hjemlandet fra land i områdene rundt Syria siden 8. desember da den syriske diktatoren Bashar al-Assads regime ble styrtet.
Mange av de som ikke har reist tilbake, håper på en framtid i Syria, men velger å avvente og se hvordan den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen utvikler seg, ifølge Sandlund.
Det som kreves nå, er en omfattende gjenoppbygging fra den nye syriske regjeringen, men også omverdenen må engasjere seg, sier Sandlund.
– I løpet av de 14 årene som borgerkrigen har rast under Assad, kunne vi som FN-organ kun gi humanitær hjelp, det vil si mat, vann og førstehjelp. Vi kunne ikke gjenoppbygge noen hus eller skoler eller sykehus på grunn av sanksjonene. Men det kan vi nå, sier hun.
Det kan andre land bidra til ved å bruke diplomatiske kanaler for å hjelpe til med å gjøre prosessen så inkluderende som mulig, sier Sandlund.
– Land som Sverige kan hjelpe til og forsøke å påvirke for å avgjøre hvem som skal slutte seg til det nye styresettet i Syria, sier hun.
Grunnen til at så mange har reist derfra kan være fordi landet lar syrerne reise hjem for å se om husene deres fortsatt er der, om det er skoler, for så å få komme tilbake til Tyrkia uten å miste flyktningstatusen.
UNHCR vil gjerne at andre land også gjør dette mulig.
– Ingenting vil overbevise en person mer enn om vedkommende selv får se hva som må gjøres, hvordan situasjonen egentlig er og får se det med egne øyne, sier Sandlund.
– Det vi hører fra syrere er at veldig mange vil hjem, og gjerne så fort som mulig. Men de kan ikke reise tilbake til et land som fortsatt befinner seg i krig eller der det pågår intern strid, sier Sandlund, som er UNHCRs representant i Norden og Baltikum.
De nye syriske myndighetene, som består av opprørsgruppene som styrtet Assad, har lovet at landet skal styres på et inkluderende og tolerant vis.
Mange av de som har reist tilbake til Syria de siste ukene, har kommet fra nabolandet Tyrkia. Rundt 31.000 har så langt reist, sa det tyrkiske innenriksdepartementet i romjulen.
(©NTB)