Menu
Tusenvis av mennesker forsvant under tidligere president Bashar al-Assads regime. Her tar en kvinne på et bilde av en av sine slektninger som forsvant. FN-etterforskere mener det finnes mange bevarte bevis på regimets grusomheter. Foto: Mosa'ab Elshamy / AP / NTB

FN-etterforskere: Rikelig bevis igjen på overgrepene i Syria

Mange har fryktet at bevis på forbrytelser begått under Bashar al-Assads styre i Syria er blitt ødelagt. Etterforskere fastslår at det er mer enn nok igjen.

Av NTB | 06.02.2025 06:42:09

Kriminalitet og rettsvesen: Hanny Megally er en av etterforskerne i den uavhengige internasjonale undersøkelseskommisjonen for Syria, etablert av FNs menneskerettighetsråd i 2011. Han understreker at det fortsatt finnes rikelig med bevis i Syria som vil gjøre det mulig å stille personer til ansvar og få strafferettslig rettferdighet.

– Det var utrolig å være i Damaskus etter at vi i hele kommisjonens levetid ikke har hatt tilgang til landet, uttalte Megally til journalister i Genève etter nylig å ha foretatt en reise til Syria.

Mange har derfor vært bekymret over at bevis på overgrep skal ha gått tapt. Man har også vært usikker på hvor mye bevis Assad og hans folk klarte å ødelegge før de reiste hals over hodet.

Megally erkjenner at mye av bevismaterialet er blitt skadet eller ødelagt.

– Vi har alle sett at folk har tatt med seg dokumenter, sier han.

Han sier også at det er tydelige tegn på «bevisst ødeleggelse av bevis», antakelig utført av Assad-regimet før de trakk seg tilbake.

Under sitt besøk i Syria så Megally steder som mest trolig har vært brukt til å brenne dokumenter med vilje.

Likevel er han optimistisk med tanke på å finne nok bevis for overgrepene.

– Så selv om bevis er ødelagt, kan det finnes kopier av dem andre steder, sier han. Han forteller at de fant bygninger der det tydelig var ødelagt bevis, samtidig som det andre steder i bygningen var rom fylte med dokumenter om overgrep.

– Det virker derfor som det fortsatt finnes mye bevismateriale. Vi håper at dette kan brukes i framtidige prosesser for å stille de ansvarlige til ansvar, sier han.

Sednaya, med kallenavnet «Slakterhuset, var spesielt beryktet for sine brutale metoder. Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) anslo i januar 2021 at 30.000 internerte var blitt brutalt drept her siden starten av borgerkrigen i 2012.

Det finnes fra før mye dokumentasjon om hva som foregikk her. En avhopper fra den syriske hæren, kjent under pseudonymet Caesar, smuglet i 2013 ut tusenvis av fotografier fra disse fengslene. Bildene han selv hadde tatt, viste likene av dem som var blitt torturert og drept og dokumenterte ellers forferdelige forhold.

8. desember i fjor ble Assad-regimet overraskende veltet av en allianse av opposisjonsstyrker, og Assad med familie flyktet til Moskva. I dagene etter strømmet syriske familier til tidligere fengsler, interneringssentre og massegraver i håp om å finne savnede slektninger. Assads palasser og andre bygninger ble også stormet av menneskemengder og plyndret.

Det beryktede Sednaya-fengselet – kjent for utenomrettslige henrettelser, tortur og forsvinninger – er stort sett tømt for dokumenter, ifølge Megally.

Han sier at det syriske statsapparatet under Assad trolig oppbevarte mange kopier av det meste som skjedde.

Menneskerettighetsorganisasjoner har tidligere identifisert over 27 fengsler og interneringssentre drevet av Assads regjering rundt om i landet, der internerte rutinemessig ble torturert og drept.

(©NTB)

Flere nyheter: