FN: En tredel av Ukrainas krigsofre er eldre mennesker
Dødstallet blant eldre mennesker i Ukraina er langt større enn hos resten av befolkningen, ifølge en ny FN-rapport, som har sett på konsekvensene av krigen.
Kriminalitet og rettsvesen: Rapporten viser at rundt en tredel av sivile som ble drept i krigens første år, eller 1346 av 4187 dokumenterte ofre, var over 60 år. Men ifølge FN er det reelle tallet trolig langt høyere.
Samtidig har lidelsene for eldre mennesker i Ukraina vært enorme, spesielt ettersom mange ikke har vært i stand til å flykte fra krigens redsler.
Rundt en firedel av Ukrainas befolkning er eldre mennesker.
Andre som hadde redusert mobilitet, klarte ikke å komme seg i sikkerhet i tide, blant annet en kvinne i midten av 60-årene med en amputert bein, som brant i hjel da hjemmet hennes tok fyr under beskytning.
FN-etterforskere har også avdekket hvordan flere eldre mennesker med diabetes døde som følge av at de ikke fikk tak i medisinene de trengte da russiske kontrollpunkter i byen Kherson hindret folk fra å bevege seg utendørs.
Ifølge FN har flere eldre blitt fanget i leilighetene sine fordi heisen i bygningen deres sluttet å virke, mens andre har måtte bli evakuert i all hast, noen ganger i trillebårer, fordi de ikke fikk tid til å hente krykker eller en rullator. Mange eldre ble også etterlatt.
Krigen har også ført til et sammenbrudd av Ukrainas post- og banktjenester, noe som har hindret mange fra å få tilgang på pensjonen sin og dermed penger.
Mens flere yngre mennesker har vært i stand til å flykte fra Ukraina, har mange eldre blitt igjen i hjemlandet.
Rapporten kommer med en rekke forferdelige beretninger. Blant annet forteller den om en hendelse i landsbyen Jahindre i Donetsk fylke i mars 2022, der ti eldre mennesker døde som følge av å ha vært sperret inne i en skolekjeller i flere uker etter at russiske styrker omgjorde bygningen de gjemte seg i, til en militærbase.
I tillegg har omfattende strømbrudd som følge av russiske angrep på kritisk infrastruktur, rammet eldre mennesker spesielt hardt.