FN-domstol om klimaendringene: – Eksistensiell trussel
FNs øverste domstol kommer i dag med en vurdering av hvilket ansvar som påligger land som skader miljøet og klimaet på kloden.
Vær: Opplesningen av domstolens konklusjon begynte klokken 15 og ventes å vare i nesten to timer.
– Konsekvensene av klimaendringene er alvorlige og omfattende. De påvirker både naturens økosystemer og befolkningsgrupper, sa ICJ-president Yuji Iwasawa i starten av opplesningen.
Han kalte klimaendringene en eksistensiell og presserende trussel.
– Det som gjør denne saken så viktig, er at den omhandler fortidens, nåtidens og framtidens klimatiltak. Ikke bare framtidige mål, men også historisk ansvar, sier advokat Joie Chowdhury fra organisasjonen Center for International Environmental Law.
Vurderingen kan få betydning for andre rettsprosesser, både internasjonalt og i mange land rundt om i verden.
I desember gjennomførte ICJ en høring der over hundre land og organisasjoner uttalte seg om staters klimaansvar. Høringen var den største i domstolens historie.
Disse landene krever både en tidsplan for utfasing av fossil energi og økonomisk erstatning fra land med store utslipp.
Store utslippsnasjoner som USA og India mener tvert imot at ICJ ikke trenger å gjøre stort med denne saken. De mener FNs klimakonvensjon, vedtatt i 1992 og undertegnet av nesten alle verdens land, er tilstrekkelig.
Den rådgivende uttalelsen fra Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag i Nederland vil ikke være juridisk bindende. Likevel kan den få stor betydning.
ICJ skal besvare to spørsmål: Hva må stater gjøre for å beskytte miljøet mot utslipp av klimagasser, i henhold til folkeretten? Og hva er de juridiske konsekvensene for land som i betydelig grad har skadet miljøet og klimaet?
Øystaten Vanuatu i Stillehavet har vært en pådriver bak beslutningen om å bringe saken inn for ICJ. Vanuatu og flere andre øygrupper er svært utsatt for stigende havnivå som følge av klimaendringene.
(©NTB)