Menu
Landsbybeboere måtte allerede i sommer hente vann fra et provisorisk borehull i Mudzi i Zimbabwe. Det sørlige Afrika opplever den verste sultkrise på flere tiår, og over 27 mennesker er rammet. Arkivfoto: Aaron Ufumeli / AP / NTB

FN: Det sørlige Afrika er rammet av den verste sultkrisen på flere tiår

Avlinger har sviktet, husdyr dødd. Barn er heldige dersom de får ett måltid om dagen. Langvarig tørke har forårsaket alvorlig hungersnød i det sørlige Afrika.

Av NTB | 20.10.2024 09:39:29

Økonomi og næringsliv: FNs matvareprogram (WFP) melder at måneder med tørke i det sørlige Afrika har forårsaket regionens verste sultkrise på flere tiår. Vel 27 millioner mennesker er rammet. Rundt 21 millioner barn i de rammede regionene er allerede underernærte.

Fem land – Lesotho, Malawi, Namibia, Zambia og Zimbabwe – har allerede erklært nasjonale katastrofer på grunn av den langvarige tørken med påfølgende sultkrise.

WFP frykter at situasjonen kan utvikle seg til en fullskala humanitær katastrofe.

WFP advarte allerede sent i fjor om at denne kombinasjonen kunne føre til store problemer.

– Nå ser vi den verste matkrisen på flere tiår, sier WFP-talsperson Tomson Phiri.

Den amerikanske hjelpeorganisasjonen USAID sa allerede i juni at regionen var preget av den mest alvorlige tørken på over 100 år i jordbrukssesongen fra januar til mars. Tørken hadde ødelagt avlinger og mat for millioner.

Phiri forteller at oktober markerer starten på den tørre sesongen. Hver måned blir som regel bare tørrere og tørrere fram til innhøstingen i mars/april påfølgende år. Det er derfor svært illevarslende når årets avlinger allerede har sviktet.

I tillegg til de fem landene som har erklært katastrofetilstand og bedt om internasjonal hjelp, er også Angola på vestkysten og Mosambik på østkysten alvorlig rammet.

Phiri forteller at WFP trenger rundt 369 millioner dollar for å gi umiddelbar hjelp, men at de bare har mottatt en femdel av det på grunn av mangel på donasjoner.

Krisen i det sørlige Afrika kommer i en tid der hjelpebehovene globalt er enorme, ikke minst som følge av krigshandlingene i Gaza, Libanon, Sudan, Ukraina og andre steder.

Tørken har også hatt andre lammende konsekvenser, som i Zambia, der strømmangel er blitt et problem på grunn lav vannstand i demninger. Vannstanden i den enorme Kariba-demningen er så lav at man knapt kan generere strøm, noe som fører til stadige strømkutt. Det har også konsekvenser for Zimbabwe.

Myndighetene i Namibia og Zimbabwe har måttet drepe ville dyr, deriblant elefanter, for å skaffe mat til sultne mennesker.

De er dermed svært sårbare for tørke, som er et økende problem som følge av klimaendringene.

Da er det et stort problem at fattige land på egen hånd ikke er i stand til å finansiere tiltak som gjør dem mer motstandsdyktig mot klimaendringene.

Det naturlig forekommende værfenomenet El Niño førte i fjor til nedbør langt under gjennomsnittet i hele regionen. I tillegg har konsekvensene av høye temperaturer, knyttet til klimaendringer, forsterket problemene.

Titalls millioner mennesker er avhengige av småskala landbruk i regionen. De har bare regn som vanningskilde.

De ødelagte avlingene har ført til at matvareprisene har steget kraftig i mange av områdene, noe som selvsagt skaper enda større problemer for befolkningen.

Forskere påpeker at Afrika sør for Sahara er en av de mest sårbare delene av verden for klimaendringer. Årsaken er blant annet at de er svært avhengig av regn til å drive jordbruk.

(©NTB)

Flere nyheter: