FN: 300 politiske fanger blant tusenvis som ble benådet i Myanmar
Blant mer enn 7.000 fanger som ble benådet av militærjuntaen i Myanmar denne uka, var rundt 300 politiske fanger, ifølge FN.
Krig og konflikter: Juntaen som tok makten i et militærkupp for to år siden, kunngjorde onsdag at den ville løslate 7.012 fanger for å markere 75-årsjubileet for landets uavhengighet.
Kuppmakerne sa ikke om amnestiet gjaldt folk som er fengslet som del av den utbredte innsatsen for å slå ned på opposisjon i landet, men FNs menneskerettskontor sier fredag at det er tilfelle.
Også den lokale observatørgruppa AAPP opplyser at det er snakk om rundt 300. De har identifisert 223 og jobber med å verifisere identiteten til resten.
Laurence sier amnestiet er godt nytt, men påpeker at «på akkurat samme dag som disse politiske fangene ble løslatt, ble 22 andre pågrepet».
Ifølge Laurence blir mange av de pågrepne utsatt for tortur og annen dårlig behandling.
– Slike pågripelser er ikke kun ment å stilne juntaens kritikere, men er også ment å skape frykt, sier Laurence.
Blant dem er Aung San Suu Kyi, som ble avsatt som landets sivile leder i kuppet. Den 77 år gamle demokratiforkjemperen er nå dømt til 33 års fengsel.
FNs menneskerettssjef Volker Turk jobber med en rapport om situasjonen i Myanmar, påpeker Laurence.
– Veien ut av krisen i Myanmar er ikke å bure folk inne. Det er å tillate dem å fritt, fullt og helt delta i det politiske liv, sier han.
– Det er rundt 300 som er politiske fanger, sier talsmann Jeremy Laurence og viser til «troverdige kilder». Så langt er det verifisert at 195 er løslatt, ifølge Laurence.
Nesten 17.000 mennesker er pågrepet siden militærkuppet i februar 2021, og av disse er fortsatt mer enn 13.000 i varetekt, sier Laurence.
(©NTB)