Menu
Et barn får en dose av trippelvaksinen mot difteri, stivkrampe og kikhoste (DTP) i Port-au-Prince i Haiti av et fransk helseteam. Bildet er tatt i 2010. På verdensbasis fikk 89 prosent av barna minst én dose DTP-vaksinen i fjor, og 85 prosent fullførte alle tre dosene. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB

FN: 14 millioner barn fikk ingen vaksiner i fjor

FN anslår at over 14 millioner barn ikke fikk en eneste vaksine i fjor. I Europa og Sentral-Asia ligger barnevaksinasjoner fortsatt under nivået før pandemien.

Av NTB | 15.07.2025 12:53:59

Medisin og helse: På verdensbasis fikk 89 prosent av barna minst én dose av trippelvaksinen mot difteri, stivkrampe og kikhoste (DTP), og 85 prosent fullførte alle tre dosene.

Dette tilsvarer 171.000 flere barn som fikk minst én vaksine, og 1 million flere barn som ble fullvaksinert i 2024, sammenlignet med 2023. Verdens helseorganisasjon (WHO) kaller dette et «beskjedent fremskritt i møte med økende globale utfordringer».

Selv om det er marginalt bedre enn året før, da 14,5 millioner barn havnet i den såkalte null-dose-kategorien, er fjorårets tall 1,4 millioner høyere enn i 2019, før pandemiens herjinger startet for alvor.

– Den gode nyheten er at vi har klart å nå ut til flere barn med livreddende vaksiner, sier Unicef-sjef Catherine Russell.

– Men millioner av barn er fortsatt uten beskyttelse mot sykdommer som kan unngås. Det bør bekymre oss alle.

I januar trakk president Donald Trump USA ut av WHO, satte nesten all bistand på pause og gikk inn for å avvikle USAs bistandsdirektorat USAID. I forrige måned sa landets helseminister, vaksinekritikeren Robert F. Kennedy junior, at USA trekker tilbake milliarder av dollar som var lovet til vaksinealliansen Gavi. Kennedy har tidligere sådd tvil om trippelvaksinen DTP.

– Drastiske bistandskutt, kombinert med feilinformasjon om vaksinetrygghet, truer med å ødelegge tiår med fremskritt, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

FN anslår at vaksiner forhindrer mellom 3,5 og 5 millioner dødsfall årlig.

Også Unicefs vaksinesjef Ephrem Lemango sier kuttene i internasjonal bistand skaper problemer.

– Vår evne til å håndtere utbrudd i nesten 50 land blir påvirket av kuttene, sier han.

Dekningen varierte betydelig mellom landene i regionen i 2024, med fallende vaksinasjonsrate for første dose av vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR) og tredje dose av DTP-vaksinen.

Noen land har meldt om en dekningsrate på 23 prosent for første dose av MMR-vaksinen og 51 prosent for tredje dose av DTP-vaksinen.

For å oppnå flokkimmunitet og hindre utbrudd av sykdommer trengs det en dekningsrate på 95 prosent hvert år.

– Samtidig ble over 125.000 smittet av meslinger i 2024, dobbelt så mange som i 2024. Dette er ikke bare tall. Det er hundretusener av familier i fortvilelse fordi barna deres er syke, noe som kunne ha vært forhindret, sier Kluge.

I forrige uke opplyste britiske helsemyndigheter at et barn døde av meslinger på et sykehus i Manchester. På den andre siden av Atlanteren står USA overfor sitt verste meslingutbrudd på mer enn tre tiår.

– Vaksiner redder liv, og når dekningen faller, sprer sykdommer seg, sier Kluge.

– Helsearbeidere trenger støtte for å nå ut til alle familier, særlig i vanskelig tilgjengelige områder. Og lokalsamfunnene må styrkes med pålitelig informasjon så foreldre kan føle seg trygge på å la barna vaksineres, fortsetter Kluge.

– Vaksiner må fortsatt stå øverst på dagsordenen. Jobben er ikke fullført.

Unicefs regiondirektør for Europa og Sentral-Asia, Regina De Dominicis, påpeker at vaksinasjonene har blitt «et offer for sin egen suksess».

– Dagens generasjon har ikke vært vitne til de forferdelige virkningene av forebyggbare sykdommer – noe som fører til likegyldighet og gjør at desinformasjon lettere finner feste, advarer hun.

Samtidig betyr FN-tallene at nærmere 20 millioner spedbarn gikk glipp av minst én dose av trippelvaksinen. Blant disse er 14,3 millioner barn som ikke fikk en eneste vaksinedose.

Det er heller ikke utsikter til noen umiddelbar forbedring av situasjonen. Kollapsen i internasjonal bistand i år vil gjøre det vanskelig å redusere antall ubeskyttede barn, vedgår FN-tjenestemenn.

Mens det er en liten vekst i vaksinasjoner på verdensbasis, henger Europa og Sentral-Asia etter i utviklingen. I disse regionene forble den gjennomsnittlige vaksinasjonsraten for barn uendret eller falt med 1 prosentpoeng.

I Europa ble nesten 300.000 mennesker smittet av kikhoste i 2024, noe som er mer enn en tredobling sammenlignet med året før, sier WHOs regiondirektør Hans Kluge.

Han oppfordrer landene til å investere i solide lokale helsesystemer, sikre at vaksiner er tilgjengelig og til å bekjempe desinformasjon.

(©NTB)

Flere nyheter: