Menu
Opptrappingen av streiken i politiet og Meteorologisk institutt onsdag vil blant annet føre til forsinkelser i grensekontroller på flyplassene, skriver Avinor. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Flytrafikken går trolig som normalt tross streik

Opptrappingen av Unios streik reduserer helikoptertrafikken i Nordsjøen, men flytrafikken går trolig som normalt, sier de største flyselskapene.

Av NTB | 04.06.2024 19:23:01

Unio varslet mandag at streiken trappes opp onsdag. Da går ytterligere 160 Unio-medlemmer ut i streik, blant dem er ansatte i politiet og Meteorologisk institutt.

– Politiet beregner selv 2–3 timers ventetid i grensekontrollen på Oslo lufthavn. Dette vil få konsekvenser for de reisende i form av lengre ventetid gjennom grensekontrollen, skriver Avinor i en pressemelding.

Reisende oppfordres derfor til å møte opp og gå gjennom grensekontrollen tidlig, og beregne god tid på avreise- og hjemreisedag.

Reisende innen Schengen, altså EU og EØS-land, blir ikke berørt.

Om meteorologitjenestene mangler, må flyselskapene blant annet selv sørge for at de har alternative landingsplasser innen rekkevidde, og at de har nok drivstoff til å lande der.

Både Norwegian, SAS og Widerøe fortsetter likevel å fly som normalt.

– Vi har prosedyrer for dette, og vi får også værdata fra andre land. Vi forventer ikke at dette vil påvirke flytrafikken, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til Bergens Tidende.

– For vår del forventer vi å operere som normalt, sier pressetalsmann Joachim Sponheim i SAS.

– Helikopteroperatørene er avhengige av værvarslingstjenester fra norsk Meteorologisk institutt (NMI) for å fly sikkert på norsk sokkel. Streikekonflikten mellom NMI og UNIO vil derfor ramme helikoptertrafikken i Sør-Norge, skriver Offshore Norge i en pressemelding.

Passasjertrafikken ble påvirket allerede fra tirsdag ettermiddag. Også trafikken fra Kristiansund berøres.

Ordinær drift og produksjon av olje og gass skal imidlertid bli ivaretatt, ifølge pressemeldingen. Det samme blir områdeberedskapen, som inkluderer søk- og redningshelikoptre (SAR).

Også 51 medarbeidere i Meteorologisk institutt går ut i streik, noe som påvirker værvarslingstjenester fra instituttet. Det var fryktet at streiken ville føre til problemer for flytrafikken, men Avinor skriver at det så langt ikke er varslet store konsekvenser for kommersiell luftfart.

Helikoptertrafikken i Nordsjøen blir imidlertid berørt. Fra og med onsdag, da streiken trappes opp, blir det begrensninger i helikoptertrafikken fra Sola, Flesland og Florø.

Flere nyheter: