Menu
Fredag markeres Verdens drukningsforebyggingsdag. Siden 1952 har Tryg fått livbøyer over hele Norge for å forebygge drukningsdød. Her ved Storøyodden badeplass på Fornebustranda. Foto: Annika Byrde / NTB

Flyte, Redningsselskapet og Tryg markerer Verdens dag for forebygging av drukning

Norge mangler et nasjonalt register over alle drukningsulykker, som kan gi mer informasjon om hvem som overlever, og hvorfor.

Av NTB | 25.07.2025 12:04:30

I dagens drukningsstatistikk, som Redningsselskapet (RS) leverer månedlig, telles kun ulykker med fatalt utfall.

– De ikkefatale ulykkene finnes det ikke noen oversikt over, så det er det veldig viktig å få på plass. Det er de ulykkene vi har minst info om, og som vi tror vi kan lære mest av. Vi vet for eksempel ikke hvor mange som overlever drukning og ikke nok om dem som blir varig skadet. Slikt er viktig for å forstå hvorfor drukning skjer. Det er også viktig å finne ut hvorfor noen overlever og andre ikke, sier fagsjef for drukningsforebygging i RS, Tanja Krangnes, til NTB.

– Drukning skjer fort og kan ta mellom 20 og 60 sekunder, sier Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap.

I undersøkelsen svarer 44 prosent at de tror det tar lenger tid enn ett minutt. Mange tror dessuten drukning ser dramatisk ut, med veiving og rop om hjelp, men skjer faktisk ofte helt stille og fort.

– Drukning er en prosess og er respirasjonssvikt som følge av at munn og nese kommer under vann eller en annen form for væske. Utfallet av drukning kan være død, overlevelse med skade og overlevelse uten skade, sier Alfonso.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov i perioden 2.–7. juli med 1000 personer over 18 år.

RS er til stede på et offentlig arrangement på Sørenga i Oslo klokken 12 med forebygging som tema, i regi av paraplyorganisasjonen Flyte og deres medlemsorganisasjoner, og Tryg Forsikring.

– Flyte jobber med å utvikle et nasjonalt ulykkesregister for fatale og ikke-fatale drukningsulykker. Det har vi dessverre ikke nå. Vi har det for trafikken, og vi trenger det for drukningsulykker også, sier daglig leder Mia Bergmann i Flyte til NTB.

Hun er klar på at det er mange drukningsulykker og stor underrapportering.

I løpet av årets første seks måneder var det relativt få som døde i drukning, men RS sier til NTB at det har vært mange dødsulykker i juli sammenlignet med i første halvår.

– Det er flest ulykker i forbindelse med bading og fritidsbåt, og eldre og menn er overrepresentert, sier Krangnes i RS.

En fersk spørreundersøkelse fra Tryg viser at nordmenn undervurderer hvor fort det kan gå fra en person havner helt under vann til vedkommende risikerer å drukne.

Fredag markeres Verdens dag for forebyggingsdag av drukning over hele verden for å øke bevisstheten rundt drukningsfare og forebygging globalt og nasjonalt.

På arrangementet vil det bli en minnestund over de 95 personene som døde i drukning i fjor, og Tryg vil hedre dem ved at det blir satt ut 95 livbøyer. Siden 1952 har Tryg fått satt opp over 59.000 livbøyer over hele Norge, som har bidratt til å redde anslagsvis over tusen personer fra å dø i drukning.

(©NTB)

Flere nyheter: