Menu
Ursula von der Leyen får etter alt å dømme fem nye år som EU-kommisjonens president. Foto: AP / NTB

Flertall av EU-landene vil si ja til Ursula von der Leyen

Vedtaket er ennå ikke formelt, men det meste tyder på at EU-landene vil si ja til Ursula von der Leyen og resten av den foreslåtte ledertrioen.

Av NTB | 27.06.2024 19:23:16

Politikk: Lederkabalen er den viktigste saken på EU-toppmøtet torsdag.

Lista har imidlertid vært kjent lenge. Sjansen for at det vil dukke opp andre kandidater i siste sekund, er nær null, sier en kilde nær forhandlingene til NTB torsdag kveld.

– Det er absolutt ingen tvil, det er en klar enighet om at EUs neste leder er Ursula von der Leyen, sa den irske statsministeren Simon Harris på vei inn til toppmøtet.

De to andre i ledertrioen er Portugals eksstatsminister Antonio Costa som EU-president og estiske Kaja Kallas som EUs utenrikssjef.

De seks representerer til sammen 20 EU-land.

Dermed er det allerede flertall for ledertrioen, til tross for at prosessen har fått både Italias statsminister Giorgia Meloni og Ungarns Viktor Orban til å boble av raseri.

Et vedtak krever nemlig ikke enstemmighet, kun kvalifisert flertall, hvilket er minst 15 land og 65 prosent av EUs befolkning.

Vedtaket blir formelt klart senere torsdag kveld.

Det siste esset i lederkabalen er EU-parlamentets president – men det valget er det parlamentet selv som tar seg av. Alt tyder imidlertid på at Roberta Metsola fra Malta blir valgt for en ny periode på to og et halvt år.

Ettersom tre partigrupper i EU-parlamentet – kristendemokratiske EPP, sosialdemokratiske S & D og liberale Renew – til sammen fikk flertall i valget, kan de rett og slett fordele topposisjonene mellom seg.

Von der Leyen tilhører partigruppa EPP, mens Costa er S & D og Kallas tilhører Renew.

Meloni har vært opprørt over å ha blitt holdt utenfor forhandlingene om ledertrioen ettersom hennes partigruppe i EU-parlamentet, Europeiske konservative og reformister (ECR), nå er den tredje største. Gruppa ligger nest ytterst på høyre fløy.

Også Orban kaller forhandlingene «en skam».

Denne peker ut de prioriterte politikkområdene og skal fungere som et veikart for det nye lederskapet.

Forsvar og sikkerhet pekes på som det viktigste politikkområdet. I møtet skal von der Leyen ha understreket at EU trenger 500 milliarder euro de neste årene for å fylle hullene i forsvarssektoren.

Hvor pengene skal tas fra, er foreløpig ukjent.

Også økt konkurransekraft, kontroll over innvandring og grønn omstilling blir viktig for EU-landene framover.

Det er opp til von der Leyen å legge puslespillet. Men her er det duket for hestehandler på bakrommet om posisjonene.

Meloni har allerede gjort det tindrende klart at hun vil kreve en innflytelsesrik posisjon til Italia, for eksempel en 1. visepresident i kommisjonen med ansvar for industri eller landbruk.

Lederkabalen ble landet tirsdag i et møte med seks EU-ledere, deriblant Tysklands statsminister Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron.

Topposisjonene i EU fordeles etter EU-valget. Den intrikate prosessen skal både reflektere valgresultatet og sikre en både kjønnsmessig og geografisk balanse.

På toppmøtet skal EU-lederne også bli enige om den strategiske agendaen for de neste fem årene.

Men allerede nå står den neste kampen for døra: Hvem som skal få de beste posisjonene som EU-kommissærer.

(©NTB)

Flere nyheter: