Menu
Ett skritt nærmere realisering av Stella Maris CCS – Europas første storskala, maritime og fleksible CCS-løsning, skriver Altera Infrastructure i pressemeldingen. Foto: Altera Infrastructure

Flere store prosjekt for lagring av CO2

Det er nå flere store selskap som vil satse på CO2-lagring i Nordsjøen. Sandnes-selskapet Horisont Energi vil bygge en landbasert CO2-terminal i Haugaland Næringspark på Gismarvik i Tysvær.

Av Egil M Solberg | 11.01.2023 15:51:02

CO2-lagring: Både Aker BP ASA, Altera Infrastructure Group, Horisont Energi AS, Neptune Energy Norge AS, OMV (Norge) AS og Wintershall Dea Norway ASA, har søkt om å få etablere Karbonlagringsprosjektet (CCS).

Karbonlagringsprosjektet Errai i Tysvær er et samarbeid mellom Horisont Energi og Neptune Energy om å transportere karbondioksid fra norske og europeiske utslippskilder til permanent lagring i havbunnen utenfor Haugalandet.

Klimagassen skal blant annet bli transportert fra en planlagt terminal i Rotterdam. Går alt etter planen, skal prosjektet være i drift i 2026.

Andre slike prosjekt

Blant søkerne er også Stavanger-selskapet Altera Infrastructure, som har levert inn søknad sammen med Wintershall Dea, opplyser Altera Infrastructure i en pressemelding i dag.

Prosjektet deres har fått navnet «Havstjerne» og er planlagt å bli Europas første storskala, maritime og fleksible CCS-løsning.

Olje- og energiminister Terje Aasland skriver i en pressemelding at han er glad for den kommersielle interessen selskapene viser for å få tildelt areal til lagring av CO2 i Norge.

– Gjennom å legge til rette for lønnsom, storskala CO2-lagring kan Norge bidra både til at Europa når sine utslippsmål og til etablering av en ny næring i Norge. Jeg tar sikte på å ha ferdigbehandlet søknadene slik at areal kan tildeles før sommeren, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap)

Det aktuelle lagringsområdet ligger i Nordsjøen og ble utlyst 2. november 2022.

Flere nyheter: