Flere pågrepet i Litauen etter mistanke om russisk sabotasje med brannbomber
Vestlig etterretning peker på Russland etter at brannbomber har gått av i flere europeiske land de siste månedene. Flere personer er nå pågrepet i Litauen.
Ulykker og naturkatastrofer: Fra før er fire personer pågrepet og anklaget i Polen for sabotasje mot kritisk infrastruktur, som lufthavner og fly.
Statsadvokat Nida Grunskiene i Litauen sier flere er pågrepet i en intensiv etterforskning.
– Jeg vil ikke si hvor mange av hensyn til etterforskningen, ikke bare i Litauen, men i flere andre land, sa Grunskiene.
Mandag hevdet vestlige sikkerhetskilder overfor Wall Street Journal at det ser ut til at massasjeapparatene var en test for å finne ut hvordan man kunne få slike brannfarlige innretninger om bord på fly på vei til Nord-Amerika. Sikkerhetskildene hevder at den russiske etterretningstjenesten GRU er ansvarlig.
Tirsdag omtaler også BBC etterforskningen og viser til statsadvokaten i Polen.
– Gruppens mål var å teste kanalene for slike innretninger, som til slutt skulle ende opp i USA og Canada, sier statsadvokat Katarzyna Calow-Jaszewska.
To brannbomber ble antent ved DHLs logistikksentre i juli, ett i Leipzig i Tyskland og et annet i Minworth utenfor Birmingham i England. Talsperson for DHL i Tyskland, Dirk Heinrichs, sier i en uttalelse at de samarbeider med myndigheter for å sikre at deres ansatte, nettverket deres og kundenes pakker er trygge.
Bare tilfeldigheter gjorde at hendelsen i Leipzig ikke endte i katastrofe. Flygingen pakken skulle være med på, var forsinket, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA. Dermed tok pakken fyr på bakken og ikke i luften.
Også en hendelse i Warszawa i Polen, hvor en budbil tok fyr, mistenkes å være knyttet til hendelsen i Tyskland og Storbritannia.
Både Polen og Litauen er Nato-medlemmer som grenser til Russland. De er sterke allierte av Ukraina og advarer ofte om mulig russisk sabotasje på europeisk jord.
Myndigheter i flere europeiske land har den siste tiden advart mot en økning i sabotasjeoperasjoner hvor det mistenkes at Russland står bak.
Russland nekter for å stå bak noen form for sabotasje. Kreml-talsperson Dmitrij Peskov sa mandag at beskyldningene var tradisjonelle, ubegrunnede insinuasjoner fra mediene.
Innretningene var utformet som elektriske massasjeapparater, men inneholdt det brennbare stoffet magnesium. Magnesiumbranner er svært vanskelige å slukke, spesielt i luften. Den ene brannen som ble oppdaget på bakken, skal ha tatt to timer å slukke.
Branner skal ha oppstått i Polen, Tyskland og Storbritannia. Noen av innretningene skal ha stammet fra Litauen.
Sikkerhetsrådgiver for Litauens president, Kestutis Budrys, pekte tirsdag direkte på Russland. Også sjef for den tyske etterretningstjenesten, Thomas Haldenwang, har tidligere pekt direkte på Russland.
(©NTB)